Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Hildur-näytelmän synnytys alkoi Islannissa

Näytelmäkirjailija Satu Rasila ja ohjaaja Anne Rautiainen vierailivat kirjailija Satu Rämön - ja Hildurin - kotimaisemissa Islannissa. Tämä oli merkityksellinen askel kirjasarjan tiellä näytelmäksi.

Satu Rasila kertoo, että Islanti on juuri niin maaginen saari kuin hän kuvittelikin. Mustat laavapellot, syvän vihreät, jylhät vuorenrinteet, petrolinsininen meri, kuohuvat vesiputoukset, ikilumiset vuorenhuiput, matalalla roikkuvat pilvet, lampaat, hevoset, vuonon rannalla pötköttelevät hylkeet… Hänelle Hildurin maailma avautui henkeäsalpaavana.

“Kirjoittajana tunnen päässeeni Hildurin rinnalle hänen maailmaansa.” – Satu Rasila

 

Rasilalla oli poikkeuksellinen urakka sovittaa näyttämölle teossarja, jonka viimeinen osa oli dramatisointityön alkaessa vielä julkaisematon. Hän sai siis tutustua Jakob-romaaniin vaiheessa, jossa kirjailija Satu Rämö teki siihen vielä viimeisiä viilauksia. Myös matka Hildurin kotiseuduille ajoittui samaan vaiheeseen. Satu Rämö on kirjoittanut Hildurin tarinan tapahtumat tarkasti pieneen Ísafjörðurin kylään. Kirjailija näytti näytelmän tekijöille Hildurin työpaikan, paikallisen poliisilaitoksen sekä Hildurin kuntosalin, kalakaupan ja Gudrunin lankakaupan. He ajoivat läpi tunnelista, johon Rósa ja Björk katoavat ja kävivät rannalla, josta Hildur lähtee surffaamaan.

 

Kolme kuvaa Islannista: maisema jossa seisoo nainen, valaistu tunnelin suu, sumuinen vuonomaisema jossa hevosia

 

“Kun istuimme syömässä poliisilaitoksen takana olevassa pizzeriassa, jossa Hildur kirjoissa usein käy, fiktion maailma tuntui niin todelliselta, että odotin Hildurin itsensä astuvan sisään pieneen ravintolaan millä hetkellä hyvänsä.” -Satu Rasila

Matka toi Hildurin ja hänen elinympäristönsä näytelmäkirjailijan ja ohjaajan iholle ja mielikuvat saivat todellisia vastineita Ísafjörðurista.

“Tarinassa Hildur ja Islanti ovat kuin samaa luontoa; kumpaankin liittyen kaiken karuus on myös kauneutta, ja jonkinlainen mystisyys on läsnä koko ajan.” – Satu Rasila

Reissun antia välitetään yleisölle Hildur-näytelmässä Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 7.11.2024 alkaen.

 

Ohjelmistossa

Hildur

Esitykset 7.11.2024 alkaen