Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Nainen ja mies hymyilevät kameralle ystävien halauksessa

Cabaretin uudet tähdet: Sinikka Sokka ja Jukka Aaltonen

Mitä konkarinäyttelijöille kuuluu nyt, heidän valmistautuessa Cabaret-musikaalin uusintaensi-iltaan?

Sinikka Sokka ja Jukka Aaltonen nähdään Cabaret-musikaalissa Fräulein Schneiderina ja Herr Schultzina, joiden orastavan lemmen lähestyvä toinen maailmansota sotkee. Kummallakin näyttelijällä on takanaan vuosien kiinnitys Turun Kaupunginteatteriin, mutta viime kohtaamisesta meillä on vierähtänyt jo kaksi vuosikymmentä.

Sinikka ja Jukka, miltä teistä tuntui palata Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämölle?

Sinikka: Oli ihanaa ja turvallista palata Turkuun, kun vastanäyttelijän tunsi jo ennalta. Esiinnyimme Pimeä metsä -musikaalissa vuonna 2003. Ja Jakob Höglund oli myös tuttu, sillä hän ohjasi minua hiljattain Helsingin Kaupunginteatterin Niin kuin taivaassa -musikaalissa. Näin tämän Jakobin version Cabaretista vuonna 2020 ja muistan sen tunnelman, intensiteetin ja taitavuuden. Se oli poikkeuksellisen upeata ja samalla rentoa tekemistä. Harvemmin näkee tällaista esitystä, johon toivoisi pääsevänsä itse mukaan. Kun minua pyydettiin Fräulein Schneiderin rooliin, sanoin heti ilman muuta. Ei kun nenästä kiinni ja hypätään!

Jukka: On ilo palata näyttämölle Sinikan kanssa. Tässä iässä näytteleminen tuntuu vapautuneelta, kun tuntee jo omat taitonsa eikä tarvitse enää kantaa titteleitä mukanaan. Minä eläköidyin juuri Åbo Svenska Teaterin johtajan pestistä, mutta näyttelijäntyötä on edelleen kiva tehdä. Vaikka aion ehtiä myös tutkimaan, mitä muuta elämässä vielä on, kuin minä ja tämä teatterityö.

Mikä teidän suhteenne on Cabaret-musikaaliin?

Jukka: En ole tehnyt tätä musikaalia näyttelijänä enkä ohjaajana, vaikka se on kaikkien tuntema klassikko. Ja syystä onkin, siinähän on kaikki hittimusikaalin ainekset: toimiva tarina, musiikki ja rakenne.

Sinikka: Olen nähnyt monia versioita Cabaretista. Se on ihana draamamusikaali, jossa on paljon tunteita ja yhteiskunnallista sanomaa.

Mikä siinä koskettaa eniten?

Sinikka: Minua koskettaa etenkin meidän roolihahmojemme toteutumaton rakkaus. Miten olosuhteet estävät sen. Ja pelko, mikä yhteiskunnallisesta epävarmuudesta ja muutoksesta seuraa. Kuten laulan: ”Noin kun kello käy, mitä tehdään?” Kukaan ei tiedä.

Jukka: Niin, tämä musikaali pitää sisällään kokonaisen maailmankuvan.

“Rakkaudella on monet kasvot ja se näytetään rohkeudella.”
– Sinikka Sokka

 

Mikä juuri tässä versiossa tuntuu erityiseltä?

Sinikka: Tässä Jakobin lukutavassa ja meidän työryhmässämme korostuu erityisesti sukupuolten tasa-arvo, se että rakkaus on kaikkialla yhtä kunnioitettavaa. Rakkaudella on monet kasvot ja se näytetään rohkeudella. Se koskettaa minua. Ja tämä valtavan hieno kattaus, fantastiset sovitukset ja orkesteri ja kaikki soittavat näyttelijät…

Jukka: Minulle tuo viulun soittaminen on kyllä haaste, se vaatii aivopalikoiden asettamista uuteen asentoon. Kapellimestari Jussi Vahvaselkä on siinä korvaamaton apu. Kaikista tässä mukana olevista nuorista näyttelijöistä näkee kunnioituksen yhteistä ammattia kohtaan ja nykyisen ammattitaidon korkean tason. Ilmapiiri on toisiaan tukeva ja kaikkia kannustetaan onnistumaan.

Millaisia teidän roolihahmonne ovat?

Sinikka: Fräulein Schneiderilla on itsenäisen vanhenevan naisen kohtalo, yksinäisyys. Mutta kun hän saa mahdollisuuden rakkauteen, niin hän kyllä elää ja tarttuu siihen!

Jukka: Herr Schultzin hahmo edustaa vähemmistöä ja viatonta ihmistä, joka ei kuitenkaan ole tyhmä. Hän on hyvä ihminen, jolle käy huonosti. Tässä musikaalissa myös ikäihmisten rakkaudelle annetaan ilahduttavan paljon näyttämöaikaa.

“Tämä musikaali pitää sisällään kokonaisen maailmankuvan.”
– Jukka Aaltonen

 

Tämä Cabaret nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2020, mutta korona katkaisi sen hyvin alkaneen esityskauden. Te hyppäsitte uutena mukaan tälle kaudelle, millaista se oli?

Jukka: Oli hyvä, että saimme luoda nämä hahmot kokonaan uudestaan omalla tavallamme. Ei näihin rooleihin sopisi, että näyttämöllä on vain toisen työtä jäljittelevä kuori. Minulle näyttämölle menemisessä yhdistyy aina pelko ja halu. Se pelko on onneksi ikävuosien myötä vähentynyt, jännitän esiintymistä nyt vähemmän.

Sinikka: Olen esittänyt saman roolin aiemminkin Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2000, mutta kyllä tätä on erilaista tehdä tässä ajassa. Mielessä pyörii nyt entistä enemmän se, miten historialla on pelottava tapa toistaa itseään. Mutta valtavasti työtä meillä kaikilla uusilla on tehtävänä, Jakobin ohjaus on niin kehollinen ja rytmillinen. Meillä Jukan kanssakin on paljon koreografioita, laulettavaa ja opeteltavaa. Mutta sitä on niin tyytyväinen, kun oppii jonkin uuden asian ja pääsee esityksen flow’hun mukaan.

Millaisia terveisiä teillä on yleisölle?

Jukka: Turkulaisethan ovat teatteriväkeä. Tulkaa siis katsomaan meitä tänne teatterinne!

Sinikka: Niin, me olemme pitkästä aikaa täällä näyttämöllä ja vielä kaikkien näiden upeiden, taitavien nuorten kanssa. Toivoisin, että monet eri ikäryhmät tulisivat katsomaan tämän laatumusikaalin. Ja tämä on taatusti reissun arvoinen myös muualta Suomesta tuleville.

Seremoniamestari ympärillään Kit Kat ensamble punaisessa savussa

Cabaret-musikaalin uusintaensi-ilta on 30.8.2023

Lisätiedot ja liput täältä.