Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Nuori nainen tuijottaa kaukaisuuteen

Hyppy ulos omasta kuplasta 

"Esitys toimii, jos se onnistuu kuromaan kiinni välimatkoja ja vähentämään polarisaatiota."
Ella Lymi
Ensi kertaa turkulaisnäyttämöllä nähtävän Ella Lymin mukaan Kunnia-näytelmä liikkuu harmaalla alueella ja on siksi tärkeä keskustelunavaus.

Ella Lymi on pian näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta valmistuva 24-vuotias helsinkiläinen, joka esittää Kunniassa Ellin roolin. Kunnia käsittelee teemoja, kuten puhumattomuus, yksinäisyys ja suru. Näytelmän henkilöillä on kiire toimia, vaikka ensin pitäisi pysähtyä kuuntelemaan ja näkemään toisen todelliset tarpeet sanojen takana. Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama näytelmä saa kantaesityksensä Pienellä näyttämöllä 31.8.2022.

Ella, millä mielellä vierailet Turun Kaupunginteatterissa?

Tosi kiva päästä näyttämölle Turussa. Identifioidun niin vahvasti helsinkiläiseksi, että tämä on vaihtelua ja vie väkisin oman kuplani ulkopuolelle.

Onko Turku ennalta tuttu? 

Yksi kaverini asuu täällä. Että Cittarin patongit, jokiranta ja Dynamo ovat tuttuja.

Miten päädyit näyttelijäksi Kunniaan?

Sain kutsun koe-esiintymiseen koulun kautta ja hain rooliin alkukesästä 2021. Kolme muuta roolia ovat keski-ikäisiä henkilöitä. Koen tuovani tähän työryhmään sekä oman sukupuoleni että sukupolveni näkökulman.

Mikä ensituntuma sinulla on näytelmästä? 

Se on raju, koskettava ja paikoitellen ahdistava aihepiirinsä takia. Näytelmän teemat liikkuvat harmaalla alueella, ja ovat siksi tulenarkoja. Näytelmä osoittaa, kuinka me kaikki teemme virheitä. Niistä tulee kuitenkin voida keskustella aiheuttamatta stigmaa tai asettamatta olettamuksia. Aihepiiri jännitti ja jännittää minua vieläkin. Siksi työryhmän kesken on erityisen tärkeää pitää avoin keskusteluyhteys. Olen itse tarkka siitä, mitä näytelmällä halutaan todella sanoa. Kunnia ei ole väite eikä opetusnäytelmä, vaan syvempi kuvaus eksyksissä olevasta nuoresta tytöstä ja hänen aivan yhtä eksyksissä olevasta isästään.

Miksi tämä esitys on mielestäsi tärkeä?

Taiteessa ja näyttämöllä pitää voida käsitellä mitä tahansa aiheita. Missä muualla niitä voisi tutkia, jos ei siellä? Kunnia on tosi subjektiivinen kertomus yhdestä perheestä, mutta sillä on myös mahdollisuus toimia alullepanijana mielestäni tärkeissä yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Esitys toimii, jos se onnistuu kuromaan kiinni välimatkoja ja vähentämään polarisaatiota.

Millainen roolihahmosi Elli on?

Roolissa on paljon näyteltävää, Elli on ristiriitainen henkilö, jolla kuplii pinnan alla. Näyttelijänä minua kiinnostaa tutkia ihmisyyden nurjaa puolta; miksi joku toimii tavalla, jolla ei pitäisi. Koen vieläkin, ettei naisia nähdä usein antisankarien rooleissa, siksikin olin tästä hahmosta kiinnostunut. Elli on nuori ja hämmentynyt. Hänen äitinsä on kuollut, ja suhde isään on puhumaton. Näen hänet yksinäisenä ja eksyneenä nuorena naisen alkuna. Isän patriarkaattinen voima sulkee Elliä entisestään, eikä yhteyttä tunnu löytyvän avunhuudoista huolimatta. Vaikka Elli onkin monella tavalla traaginen henkilö, on hänessä, aivan kuten kaikissa meissä, myös muita sävyjä. Hän on huumorintajuinen, sarkastinen ja viiltävän terävä sutkautuksissaan.

Ketä toivoisit katsomoon?

Henkilöistä Seela Sellan! Mutta yleisemmin toivoisin katsojia, jotka ovat valmiita katsomaan pintaa syvemmälle, ja näkemään myös harmaan sävyjä. Ihmisiä, jotka ovat valmiita käymään keskusteluja, mikäli heidän voimavaransa vain siihen riittävät.

Millainen teatteritausta sinulla on?

Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen töitä ammattiteatterissa. Olen näytellyt aiemmin opiskelijaproduktioissa ja tehnyt kameratöitä.

Entä mitä teet näyttämön ulkopuolella?

Teen esimerkiksi musiikkia. Näen sen olevan samanlaista tarinankerrontaa, kuin näytteleminen. Inspiroidun tietysti monista muistakin taidemuodoista ja kirjoitan biisien lisäksi novelleja. Mutta biiseissä tarina tiivistyy äärimmilleen ja sanoille pitää löytää selkeä päämäärä.

Mikä on unelma-ammattisi?

Olen siinä jo. Näyttelijä. Laulaja ja biisintekijä. Tämä kombo on tällä hetkellä hyvä.

 

Kunnian kantaesitys nähdään Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä 31.8.2022. Osta liput.