Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Mies hymyilee kameralle oranssin seinän edessä

Haastattelussa Kari-Pekka Toivonen

Eläväinen esitys tulossa!
Kari-Pekka Toivonen
Vaarallinen, viekas, vallaton - vai jotain ihan muuta? Näyttelijä Kari-Pekka Toivonen kertoo kesän roolihahmostaan Jussi Vareksesta.

Millainen on Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteisen kesäkomedian päähenkilö Jussi Vares – sen kertoo pääroolin kesädekkarissa esittävä Kari-Pekka Toivonen.

Kari-Pekka Toivonen, millainen on suhteesi Varekseen?

No viimeksi näyttelin Varesta samaisella lavalla ja melkein samalla porukallakin 15 vuotta sitten. Nyt tuntuu hyvältä palata takaisin Vareksen bootseihin.

Oletko lukenut Reijo Mäen Vares-romaaneja?

Olen kyllä – vaikka en ihan kaikkia yli 30 kirjaa – joten Vares on kyllä tullut minulle oikein tutuksi. Me ollaan muuten Vareksen kanssa käyty armeija samassa paikassa Säkylän Huovinrinteellä. Toinen meistä on vänrikki, toinen varuskunnan virallinen uinninvalvoja.

No, onko Vares vaarallinen tai vallaton?

Jussi Vares on erittäin lempeä, hyväsydäminen ja isolla oikeudentajulla varustettu henkilö, joka kyllä ajautuu vaarallisiin ja vallattomiin tilanteisiin. Häntä on hieno näytellä. Vares kuvittelee olevansa lähellä ratkaisua juuri silloin, kun ei todellakaan ole. Ja toisin päin. Mutta hyvällä tuurillaan hän aina selviää ja jopa selvittää tapaukset. Ja Vareshan ei koskaan vanhene, vaikka esittäjän laita olisikin toisin…

Kuvaile Vares-kesädekkaria muutamalla sanalla?

En uskalla hirveästi vielä paljastaa. Mutta Satu Rasila on tehnyt taas hienoa työtä komediakäsikirjoituksen kanssa ja luvassa on erittäinkin jännä ja iso hahmokavalkadi neljälle näyttelijälle. Itse selviän parilla paidan vaihdolla, mutta kollegoilla riittää vilskettä vaihdoissa. Mikko Koukin tarkassa ja kekseliäässä ohjauksessa kun ollaan, niin sanoisin, että Vares tulee olemaan vivahteikas, jännittävä ja täynnä yllättäviä käänteitä. Ja ennen kaikkea hauska.

Miten olet valmistautunut tuomaan Vares-hahmon näyttämölle?

Etukäteen ei voi oikein muuta, kuin ottaa tekstiä haltuun. Komedian esityksellinen muoto tulee syntymään vasta harjoituksissa ja vuorovaikutus elää näyttelijöiden välillä, sitä ei voi harjoitella yksin kotona. Mutta sitten kun pääsee vetämään roolivaatteet niskaan, ottaa muutaman askeleen lavalla ja törmää tilanteisiin, sitten alkaa tapahtua! Tiedätkö, kun r-sana pistää Vareksen kaltaisen rauhallisen kaverin mutkalle ja ajatukset sekaisin, niin siitä tulee näyttelijälle paljon hyvää tekemistä. Ja lopullisesti komedia herää eloon sitten katsojien myötä.

Milloin harjoituskautenne alkaa?

Aloitamme ensi viikolla sisätiloissa ja sitten vapun jälkeen siirrymme Naantaliin Emma Teatteriin. Pilkkihaalari on jo pakattu mukaan vanhasta muistista. Mutta odotan kyllä sinne luonnon helmaan pääsyä kaikkien tyyppien kanssa. Kaisa (Leppänen) on loistava komedienne, ja Miska (Kaukonen) ja Tomppa (Petäjä) kun pääsevät vauhtiin yhdessä ja erikseen, niin se on tietysti täyttä tohinaa ja pokassa on pitelemistä. Eläväinen esitys tulossa!

Mitä kesääsi kuuluu Vareksen lisäksi?

Ei sitä juurikaan muuta ehdi, meillä on paljon esityksiä kesällä ja vähän kuvauksiakin on tiedossa. Mutta on nostalgista palata vanhaan kotikaupunkiini Turkuun ja Naantaliin. Viimeksi näyttelin sillä suunnalla Turun Kaupunginteatterin Kunniassa viime syksynä. Nyt mennään ilolla kohti Emman kesää ja odotan ehdottomasti näkeväni kaikki Vares-fanit katsomossa. Ja kaikki komedian ja kesäteatterin ystävät. Ja Naantalissa kävijät. Ja tutut!

 

Kesänä 2023 suunnaksi otetaan siis kotimaan ykköskohde, eli aurinkoinen Naantali ja takuuhauska Emma Teatteri. Liput Vares-komediaan nappaat tästäAvautuu uuteen välilehteen.