Mies istuu rantaterassilla aurinkolasit päässä

Haastattelussa Reijo Mäki

Emma Teatterissa nähdään kesällä Vares, uusi komediasovitus Mäen dekkarista. Lue, miksi Vares toimii komediana ja mitä tekemistä Aallon jakkaralla on tämän kanssa.

Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kesän 2023 komedia Vares perustuu Reijo Mäen luomaan Vares-hahmoon, joka on Turun päivässä (ja yössä) rikoksia selvittävä yksityisetsivä. Selvitetäänpä kirjailijan ajatuksia kesäteatterista.

Reijo Mäki, kirjasi Kolmijalkainen mies pohjalta tehdään uutta kesädekkaria, mitä odotat siltä?

Kyllä minulla on kova luotto tekijöihin, olemme ennenkin tehneet dramaturgi Satu Rasilan ja ohjaaja Mikko Koukin kanssa yhteistyötä. Minun tehtäväkseni jää vain viedä rouva teatteriin, eli käydä nauttimassa valmiista esityksestä. Ja nauraa, kuten asiaan kuuluu.

Mitä odotat näkeväsi Emman lavalla?

Kirjan henkilöt muodostavat jo valmiiksi aika herkullisen hahmokavalkadin ja Emman näyttelijät tietäen hauskaa on varmasti luvassa. Ja paikkahan on hieno ja tunnelmallinen, siellä meren sylissä. Hauskoja hetkiä on tullut vietettyä siellä.

Mikä tekee Vareksesta niin sopivan komediahahmon?

Olen kaikissa kirjoissani ottanut lähtökohdaksi ikään kuin Alvar Aallon jakkaran, joka kolmijalkaisena on maailman vaarallisin huonekalu. Kirjojeni kolme tukijalkaa ovat jännitys, erotiikka ja huumori. Kesäteatterin ei ole syytä olla ryppyotsaista ja Vares, jos joku, osaa töiden välillä ottaa rennosti.

Mikä tekee Kari-Pekka Toivosesta niin hyvän Vareksen?

Toivonen on tehnyt todella herkullisia juttuja komedian saralla ja niin hauskoja kohtauksia Vares-elokuvissa, että niitä kuulemma katsotaan vieläkin porukoiden etkoilla.

Mikä tekee Turusta niin hyvän komedian tapahtumapaikan?

No minun komedioilleni se hyvä, koska tunnen kaupungin kuin omat taskuni. Kuopiossa on kuulemma Petonen-niminen kaupunginosa, mutta sitäpä en tunne. Ja vain Turussa voi turkulainen kansanluonne nousta kunnolla esiin.

Millaiselle yleisölle uskot Vares-kesädekkarin parhaiten uppoavan?

En suosittelisi sitä ryppyotsaiselle yleisölle, he voivat jäädä kotiin katsomaan vaikka Ehdonalaisvangit koirankouluttajina -sarjaa. Ja hei Vareshan kyllä kehittää lisää spin of -sarjoja, jos tosi-tv:n puolella on ideat lopussa, niitä on tulossa uuteen kirjaankin.

Mitä kesääsi tulee kuulumaan kesäteatterin lisäksi?

Vuoden 2024 kirja on minulla jo kehitteillä. Sitten mökkeilen kotimaassa, mitä suosittelen muillekin. Ja vappuna ilmestyy Köyhä ritari, joka on 34. Vares-kirja. Että siinä sitä olisi vielä vuosiksi tehtävää Emmaan, jos kirjailija saa esittää tällaisen kainon ohjelmistoidean.

 

Kesänä 2023 suunnaksi otetaan siis kotimaan ykköskohde, eli aurinkoinen Naantali ja takuuhauska Emma Teatteri. Liput Vares-komediaan nappaat tästä.