Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Hiljaiset sillat -musikaali Turkuun!

"Istuin katsomassa musikaaliversiota Broadwaylla ja itkin. Se musiikki meni luuytimiin."
Samuel Harjanne
Maria Ylipää ja Jonas Saari säkenöivät pääparina katkeransuloisen rakkaustarinan musikaaliversiossa. Hiljaiset sillat -musikaali nähdään ensi kertaa Suomessa syksyllä 2022 Samuel Harjanteen ohjauksena.

Yksi aikamme intohimoisimmista rakkaustarinoista kuvaa vuonna 1965 tapahtunutta salamaromanssia, josta muilla ei ollut aavistustakaan. Italialainen Francesca Johnson on kotiutunut Iowalaiselle maatilalle viettämään tasaista perhe-elämää. Miehen ja lasten lähtiessä maatalousmessuille arkeen aukeaa neljän päivän aukko ilman velvoitteita. Pian helteiselle kuistille eksyy National Geographic -lehden kuvaaja Robert Kincaid, joka on tekemässä juttua Madisonin piirikunnan kuuluisista katetuista silloista. Kun Francesca lupautuu miehelle oppaaksi, on hiljainen silta vain yksi matkan mahdollisista päätepisteistä.

Intiimi rakkaustarina luottaa karismaan

Hiljaisten siltojen katkeransuloinen rakkaustarina on tuttu vuonna 1992 ilmestyneestä Robert James Wallerin romaanista (The Bridges of Madison County) ja vuoden 1995 samannimisestä elokuvasta, jota tähdittivät Meryl Streep ja Clint Eastwood. Musikaaliversio näki päivänvalon vuonna 2013 ja sitä on esitetty myös Broadwaylla. Suomen kantaesityksen ohjaa kotimaisen musikaalin kiistaton kärkinimi Samuel Harjanne. Päärooleissa Francescana ja Robertina nähdään upeaääniset Maria Ylipää ja Jonas Saari.

Ohjaajaan musikaaliversio osui ja upposi kertaheitolla. “Hiljaiset sillathan on tarinana monelle tuttu, etenkin sen filmatisointi vuodelta 1995. Minuun se upposi kuitenkin kunnolla vasta teatterikatsomossa. Istuin katsomassa musikaaliversiota Broadwaylla ja itkin. Se musiikki meni luuytimiin. Se saattoi olla ihan jokin yksittäinen ääni, joka aiheutti sen hulahduksen tunteisiin, sai sen menettämisen tuskan yhtäkkiä tuntumaan niin syvällä itsessä. Mehän olemme kaikki ihan romuna, jos menetämme jotain meille tärkeää. Se on siirappista, mutta niin täyttä totta. Tämän musikaalin musa onnistuu tavoittamaan sen tunteen. Sävellykset eivät kuorruta tarinaa, vaan vievät katsojan syvien tunteiden ja hysteriaitkun lähteelle”, Harjanne kuvailee musikaalin aiheuttamia tuntemuksia. Päänäyttämö ei ehkä koskaan olekaan ollut näin intiimi; tarina päästää katsojan aivan rakastuneiden iholle ja sydämen värinä tuntuu viimeiselle penkkiriville asti.

Hiljaiset sillat -musikaali saa Suomen kantaesityksensä Turun Kaupunginteatterissa 7.10.2022.