Naurava mies ja nainen välissään vakava terapeutti.

Kuunnelman tie näytelmäksi

Satu Rasila ei vielä Ilman sinua -näytelmää kirjoittaessaan tiennyt, tekeekö hän draamaa vai komediaa, vaan hän antoi henkilöhahmojensa johdattaa. Lue lisää näytelmäkirjailijan sanasta.

Tällä näytelmällä on juuret kahteen suuntaan. Ensin se oli kuunnelma nimeltä Neljä, joka toteutettiin Turun Kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyönä vuonna 2016. Kuunnelma herätti henkiin Marin, Panun, Johannan ja Patrikin, joiden suorapuheista seuraa jäin vielä vuosia myöhemminkin kaipaamaan. Kuunnelmassa oli nimensä mukaisesti vain neljä kohtausta, ja halusin tietää tämän nelikon kriisistä enemmän. Siksi halusin kirjoittaa sen näytelmäksi. Ja elämänkriisistä tässä tarinassa on kyse, elämänmylläkästä; parisuhdemyrskystä, jossa jokainen näytelmän henkilöistä navigoi omalla tavallaan. Myräkästä, joka vetää puoleensa kaikki tyylilajit. En itsekään kirjoittaessani tiennyt olenko kirjoittamassa komediaa vai draamaa, seurasin vain näitä neljää henkilöä, joista jokaiselle oli jo kuunnelmassa syntynyt vahva identiteetti.

Toiset tämän näytelmän juuret viettävät Katoavaan maahan päin. Tämän alzheimerista, avioliiton jaetusta muistista ja saattamisesta kertovan näytelmäni juonellisessa ytimessä oli pitkän parisuhteen vaiettu ja käsittelemätön kipupiste, uskottomuus. Halusin kirjoittaa juuri siitä. Kun Ilman sinua alkoi syntyä näytelmäksi, ajattelin usein Katoavan maan Aarnea ja Helenaa. Heidän tarinansa paino oli elämän päättymisessä. Ilman sinua on tarina, joka on kirjoitettu keskeltä elämää. Siitä hetkestä, kun kipupistettä tuoreeltaan käsitellään. Kun parisuhteeksi nimitetty elämän kehikko heiluu ja murtuu, ja ihminen joutuu pohtimaan mitä on olla yksin, ilman toista.

Ajattelen, että Katoava maa on trilogian kolmas osa ja Ilman sinua toinen. Ehkä joskus kirjoitan ensimmäisen osan; sen, joka tapahtuu elämän alkuvaiheessa ja kertoo rakastumisesta.

Näytelmäkirjailija Satu Rasila