Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Nuori nainen hymyilee olkansa yli teatterin edessä

Linda valmistautuu ensimmäiseen päärooliinsa

Näyttelijä Linda Hämäläinen tekee nimiroolin Lou Salomé -draamassa 14.2. alkaen.

Näyttelijä Linda Hämäläisellä riittää tekemistä, sillä työn alla ovat roolit Veden varaan -dekkarissa sekä Cabaret ja Kysy siskoilta -esityksissä. Lisäksi hän valmistautuu nimirooliin ystävänpäivänä ensi-iltansa saavassa Lou Salomé -draamassa. Vaikka takana on isojakin rooleja, on Lou Salomé hänen uransa ensimmäinen selkeä päärooli.

Linda, millainen esitys Lou Salomésta tulee?
Siitä tulee hieno, syvä ja fyysinen esitys. Esitys elää ja hengittää kiihkeässä rytmissä, koska Lou ja hänen tekonsa olivat niin merkittäviä. Hän toimi filosofina, kirjailijana ja psykoanalyytikkona 1800-luvun lopulla. Hänen ajattelunsa vaikutti moneen suurmieheen ja teki heitä tunnetuksi jälkipolville. Lou jäi kuitenkin pimentoon sukupuolensa takia. Olen ylpeä siitä, että Turun Kaupunginteatteri valitsi tämän näytelmän ohjelmistoon, ettei tämä poikkeuksellinen elämäntarina jää pimentoon.

Miten valmistaudut Lou Salomén rooliin?
Aluksi tutustuimme työryhmän kanssa Louhun ja hänen maailmaansa näytelmäkirjailija Aina Bergrothin ja ohjaaja Liisa Mustosen johdolla. Sitten aloimme harjoitella näytelmää ja syvennyimme näytelmän tekstiin ja tilanteisiin. Lisäksi olemme harjoitelleet trampoliinilla ja trapetsilla liikkumista.

Mikä Loun hahmossa kolahtaa sinuun eniten?
Se, miten rohkea ja radikaali hän oli elämänvalinnoissaan. Hän rikkoi aikansa normeja kieltäytymällä perinteisestä naisen roolista, jotta saisi olla vapaa ja opiskella. Se oli ihmeellistä aikana, jolloin yhteiskunta oli naisen asemasta täysin toista mieltä.

Miltä nuorena naisena tuntuu esittää historian unohtamaa naishenkilöä?
Sitä tiedostaa taas, miten harvassa naisten tarinat edelleenkin ovat. Ja miten ne tuntuvat kiinnostavan ensisijaisesti vain naisia, eikä niitä nähdä merkittävänä kaikille, vaikka henkilön vaikutus historiaan olisi miten suuri. Sitä minun on vaikea hyväksyä.

Kenen uskot nauttivan Lou Salomé -esityksestä?
Uteliaan, tiedolle avoimen ihmisen. Hyvä tarinahan sytyttää kenet tahansa. Ja tämä on erinomainen.

Varaa paikkasi Lou Saloméen.