Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Mies taustallaan öinen kaupunki

Näytelmäkirjailija Florian Zeller

Palkittu kirjailija ja ohjaaja on yksi sukupolvensa lahjakkaimmista tarinankertojista.

Florian Zeller, ranskalainen ohjaaja ja kirjailija, on jo jättänyt painavan jälkensä teatterin ja elokuvan historiaan. Pariisista kotoisin oleva Zeller (synt. 1979) aloitti uransa viihdeteollisuudessa kaksikymppisenä ja on yksi sukupolvensa lahjakkaimmista tarinankertojista. 

Zeller on tunnettu rohkeasta ja kokeellisesta lähestymistavasta kerrontaan, ja hän on luonut joukon kriitikoiden ylistämiä teoksia. Vuonna 2020 hän ohjasi elokuvaksi oman näytelmänsä The Father (Isä), jonka pääosissa olivat Anthony Hopkins ja Olivia Colman. Elokuva keräsi useita palkintoja, mukaan lukien BAFTA-, Golden Globe ja Oscar-palkinnon parhaasta elokuvasovituksesta.  

Myös Zellerin teatteriura on kerännyt laajaa suosiota ja palkintoja. Hänen näytelmiinsä kuuluvat muun muassa teemallisen trilogian muodostavat The Mother (Äiti), The Father (Isä) ja The Son (Poika) sekä The Height of the Storm -draama. Näitä kaikkia on esitetty suurten teattereiden näyttämöillä maailmanlaajuisesti, yli 45 maassa.  

Zellerin näytelmät ovat tunnettuja koskettavista ja emotionaalisesti latautuneista teemoistaan, kuten perhesuhteet, identiteetin mureneminen ja muisti. Terävien draamojen dialogissa kukkii musta huumori. Keväällä 2024 Turun Kaupunginteatterissa ensi-iltansa saavan Täydellinen lauantai –komedian huumori irtoaa myöskin suurelta osin perheenjäsenten välisistä jännitteistä. Aiemmin Zellerin teksteistä on nähty Turun Kaupunginteatterissa Äiti vuonna 2022.