Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Nuori nainen hymyilee olkansa yli teatterin edessä

Neljä roolia eri tuotannoissa pitävät Lindan kiireisenä

Linda Hämäläinen esiintyy samaan aikaan useassa Turun Kaupunginteatterin tuotannossa. Millaista on näyttelijän arki? Lue Turkupostissa 1/2024 julkaistu haastattelu.

Linda Hämäläisellä riittää tekemistä, sillä työn alla ovat roolit Turun Kaupunginteatterin Veden varaan -dekkarissa, juuri ensi-iltansa saavassa Lou Salomé -draamassa sekä musikaaleissa Cabaret ja Kysy siskoilta. Mutta onko nuoren näyttelijän arki pelkkää teatteria?

Millainen on näyttelijän perustyöpäivä?

Vaihteleva, mutta useimmiten se on kaksiosainen. Melkein aina aamulla harjoitellaan yhtä näytelmää ja illalla esitetään toista. Tai sitten aamulla ja illalla harjoitellaan samaa näytelmää. Tai sitten voi olla tuplapäivä eli kaksi esitystä samasta näytelmästä. Harjoitellessa työpäivät teatterilla tuntuvat ihan vaan työpäiviltä, mutta jos edessä on esitys, tiedostan sen yleisön kohtaamisen jo herätessäni.

Kuva Veden varaan -dekkarista.

 

Sekoittuvatko näytelmät ja roolihahmot helposti toisiinsa?

Esitysten maailmat ovat aina niin erilaiset, etteivät ne sekoitu omassa päässä. Harjoitusperiodin aikana harjoitellaan yleensä vain yhtä näytelmää, vaikka samaan aikaan voi toki olla muita esityksiä. Näytelmille muodostuvat omat lokerot päähän ja siirtyminen lokerosta toiseen on tietoista ja selkeätä.

Miten muistat repliikit?

Harjoituskausi on pitkä, joten toistoa on paljon. Harjoitusaikataulussa meille kerrotaan mitä kohtauksia teemme päivän aikana, joten kaikkea ei tarvitse osata heti. Kohtausten päämäärä on aina kaikilla tiedossa, ja opetellut repliikit muistaa, kun reagoi toisten sanomisiin. Näytteleminen on toisen kuuntelemista.

Liittyykö esityksiin jotain rutiineja?

Ennen esitystä tehdään naamiointi ja puetaan roolihenkilön vaatteet. En halua tehdä itselleni liian tarkkoja rutiineja, koska en halua joutua niiden vangiksi. Mutta jokaisen vastanäyttelijän haluan aina nähdä ennen kuin mennään lavalle, jotta emme kohtaa suoraan fiktiomaailmassa.

Kuva Kysy siskoilta -esityksestä.

 

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Näyttelijän vapaa-aika on kello 14−18, että enpä kauheasti mitään. Käyn salilla ja avannossa, puuhailen itsekseni ja lepään. Haluaisin harrastaa taas yleisurheilua tai pelata höntsäfutista, mutta aikataulut eivät ole vielä osuneet kohdilleen. Saa kutsua treeneihin!

Millainen esitys Lou Salomésta tulee?

Siitä tulee hieno, syvä ja fyysinen esitys. Esitys elää ja hengittää kiihkeässä rytmissä, koska Lou ja hänen tekonsa olivat niin merkittäviä. Hän toimi filosofina, kirjailijana ja psykoanalyytikkona 1800-luvun lopulla. Hänen ajattelunsa vaikutti moneen suurmieheen ja teki heitä tunnetuksi jälkipolville. Lou jäi kuitenkin pimentoon sukupuolensa takia. Olen ylpeä siitä, että Turun Kaupunginteatteri valitsi tämän näytelmän ohjelmistoon, ettei tämä poikkeuksellinen elämäntarina jää pimentoon.

Mikä Loun hahmossa kolahtaa sinuun eniten?

Se, miten rohkea ja radikaali hän oli elämänvalinnoissaan. Hän rikkoi aikansa normeja kieltäytymällä perinteisestä naisen roolista, jotta saisi olla vapaa ja opiskella. Se oli ihmeellistä aikana, jolloin yhteiskunta oli naisen asemasta täysin toista mieltä.

Kuva Lou Salomé -draamasta.

 

Kenen uskot nauttivan Lou Salomé -esityksestä?

Uteliaan, tiedolle avoimen ihmisen. Hyvä tarinahan sytyttää kenet tahansa. Ja tämä on erinomainen.

 

Haastattelu on julkaistu Turkupostissa 1, 2024.

Ohjelmistossa

Lou Salomé

Esitykset 14.2.-18.5.