Nuori mies hobittiasussa poseeraa lavasteen edessä

Paikkaaja pelastaa esityksen

"Kun avasin näytelmän alkaessa hobittikolon oven, olin ihan paniikissa."
Ville Seivo
Kun Hobitin pääosan esittäjä loukkaantui, tarvittiin rooliin rohkeaa pikapaikkaajaa. Bilbo Reppulin hobitinkarvaisiin tossuihin teki vauhtiloikan Ville Seivo.

Teatteriesityksessä voi tapahtua mitä vaan – ja joskus sitä sattuu ja tapahtuukin. Hobitin eräässä päivänäytöksessä örkkitaistelun tuoksinassa Bilbo Reppulimme, eli näyttelijä Teemu Aromaa, loukkasi varpaansa. “Adrenaliinipäissäni tajusin kyllä, että nyt sattui. Olin vielä lääkärin tarkistettavana kuudelta, kun iltayleisö valui jo teatterille. Tein sen iltaesityksen jalka teipattuna, mutta seuraava jouduttiin perumaan. Myöhemmin kävi selväksi, ettei jalalla esiinnyttäisi ennen kuin se on parantunut kunnolla”, Aromaa kertoo harmissaan. Näyttelijälle sivuun jättäytyminen on aina vaikea paikka, vaikka kyseessä onkin oma terveys.

Tässä vaiheessa edessä oli monen näytöksen viikko ja katsomoon tulossa esimerkiksi sadoittain kahdeksasluokkalaisia Taidetestaajia eri puolilta Suomea. Esitysten pelastamiseksi tarvittiin nopeasti uusi suunnitelma. Apuun pyydettiin muissa rooleissa Hobitissa esiintyvää Ville Seivoa.

“Kun ohjaajamme Mikko Kouki soitti minulle sunnuntai-iltana, että päärooli olisi nyt tarjolla, saatoin olla hetken aikaa hengittämättä. Mutta totta kai suostuin heti. Maanantaina hoidin toisen esityksen harjoitukset Helsingissä ja sitten aloin valmistautua uuteen rooliin Hobitissa”, Seivo muistelee.

Esityskuva, kuvaaja Otto-Ville Väätäinen.

 

Sankariksi kasvava Bilbo Reppuli kannattelee fantasiaseikkailua lähes koko kolmetuntisen ajan näyttämöllä. Seivo ehti harjoitella roolia yhdessä työryhmän kanssa maanantai-iltana ja tiistaina, keskiviikkona edessä oli jo kaksi esitystä. Myös Aromaa auttoi kollegaansa ottamaan roolia haltuun intensiivisen harjoitussession aikana.

“Me kävimme puhelimessa koko esityksen läpi. Koitin avata sen Bilbon oman salaisen maailman, jonka vain minä tiedän. Varoitin Villeä potentiaalisista pään kolauttelupaikoista reiteillä ja kerroin missä kolmessa kohdassa näytöstä ehtii hörpätä vettä”, Aromaa naurahtaa.

Seivo kertoo, että esityksessä on vuorosanojen lisäksi satamäärin pieniä iskuja opeteltavaksi: “Se auttoi paljon, että tunsin näytelmän ja sen maailman hyvin jo valmiiksi, tavallaan vain perspektiivi vaihtui. Mutta nyt pitää uusien vuorosanojen lisäksi muistaa uudet kulkureitit, missä on mitäkin, mitä ei saa pudottaa, mistä sormus pitää poimia mukaan… Se kaikki pitää olla päässä järjestyksessä.”

Rooliasun osalta vaihto onnistui helposti, sillä näyttelijät olivat mittatilaustyönä tehtyä peruukkia myöden samankokoisia. Ainoastaan hobittijalat, eli tuunatut varvastossut, vaihtuivat omaan pariin. Muutenkin Seivo koetti jäljitellä roolia omaksuessaan mahdollisimman paljon Aromaan tekemistä.

“Koska olin seurannut monia kohtauksia läheltä, esimerkiksi Teemun äänenpainoja tulee toistettua ihan luonnostaan. Muissa tilanteissa koitan mennä vain muina Bilboina, ei siinä muutakaan mahda. Mitään uutta ei kannata tällä aikataululla keksiä”, Seivo selittää.

Aki-Matti Kallio loihtii Ville Seivosta Bilbo Reppulin naamioinnissa tuntia ennen esitystä.

 

Vaativinta Seivon mukaan oli harjoitella muutamaa todella nopeaa vaatevaihtoa. “Yhdessä kohtauksessa tulen näyttämöltä, minulle puetaan valjaat, kiipeän ylös ja putoan Bilbona Klonkun luolaan. Se ei sujunut riittävän nopeasti harjoituksissa ja koreografimme Oula Kitti oli jo valmis keksimään toisen ratkaisun. Mutta sanoin, että kyllä se sitten esityksessä menee, vaikka nyt takkuilee.”

Keskiviikkona klo 13 Seivoa odotti katsomossa yli 500 silmäparia ja jännitys kasvoi. “Huh huh, aivan kauhealta se tuntui, kauheammalta, kuin olin kuvitellut. Yleensä sitä on valmistautunut rooliinsa yhdeksän viikon ajan, joten sen osaa, se on omissa käsissä. Nyt kun avasin näytelmän alkaessa hobittikolon oven, olin ihan paniikissa. Istahdin siinä sitten Bilbona portaille viettämään rentoa aamuhetkeä yleisön edessä”, Seivo nauraa ja jatkaa: “Esityksen edetessä homma lähti rullaamaan. Ja se jännittämäni luolaan tippumiskohtauskin onnistui.”

 

Esityskuva, kuvaaja Otto-Ville Väätäinen.

 

Seivo ja Aromaa kiittelevät moneen otteeseen näyttelijöitä ja tekniikan väkeä tapahtumia muistellessaan. “En voi kylliksi kehua kaikkia tuttuja työkavereita, jotka auttoivat ja tukivat upeasti nopeissa muutoksissa. Toivottavasti olen muistanut sanoa sen suoraan kaikille. Tästä eteenpäin koitamme vain toistaa kaiken mahdollisimman hyvin, kunnes Teemu tulee takaisin”, Seivo lopettaa.

Teemu Aromaa palaa rooliinsa heti kun jalkansa sen sallii. Siihen asti kollegat teatterilla ovat alati valmiina venymään ja ratkomaan haasteita, jotta esityksiä ei tarvitsisi perua. Peruminen on aina viimeinen vaihtoehto, kun kaikki muut tiet on tutkittu ja todettu umpikujiksi.

P.s. Lippuja Hobitin kevään ja syksyn esityksiin saa verkkokaupasta.

P.p.s. Teemu Aromaalle pikaista, mutta rauhallista paranemista! Kyllä Ville seivaa, kunnes jalka on kunnossa!