Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

“Silmät putoo, niin upee!”

Fantasiaseikkailu Hobitin viimeinen esityskausi alkaa! Esityksiä on Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 10.8.-15.12.

Suurtuotanto Hobittia valmisteltiin teatterilla siitä lähtien, kun sitä edeltäneen Taru sormusten herrasta -seikkailun esityskausi päättyi vuonna 2018. Osa lavasteista ja asuista varastoitiin tuolloin tulevaa Keski-Maahan paluuta varten. Hobitin näyttämösovitus valmistui keväällä 2019 ja syksyllä sovittiin yhteistyöstä Turun Taideakatemian sirkuskoulutuslinjan kanssa.

Alkuvuodesta 2020 teatterin eri osastoilla alettiin suunnitella ja valmistaa näyttämölle tulevia asioita, kuten palavaa puuta, lohikäärme Smaugia sekä susien ja hämähäkkien prototyyppejä. Kesän aikana Eero Aho kävi teatterin studiossa nauhoittamassa Smaugin äänen ja Teemu Aromaa kuvattiin mainosmateriaaleihin Bilbon asussaan.

Talvella näyttelijät ravasivat teatterin ompelimossa sovittamassa Pirjo Liiri-Majavan heille suunnittelemaa yli sataa asukokonaisuutta ja sirkustaiteilijat harjoittelivat taistelukoreografioita opettajansa Oula Kitin johdolla. Lavastaja Teemu Loikas ja nukkien rakentaja Pia Kalenius tihensivät vierailujaan teatterin verstailla.

Keväällä 2021 testailtiin susien ja hämähäkkien liikkumista näyttämöllä. Lavastamon eri verstaat keskittyivät nyt sataprosenttisesti Hobitin valmistukseen. Teatterin kampaamo oli tässä vaiheessa jo valmiina peruukkien, irtokarvojen ja örkkinaamioiden kanssa. Smaugin tuhannen ihosuomun ompelussa pääsivät auttamaan myös koronan takia hiljentyneen aulapalvelun ja ravintolan väki.

Syyskuussa järjestäjä kopioi plarit, eli näyttämökäsikirjoitukset, työryhmälle, joka kokoontui ensimmäiseen harjoitukseen teatterille 16.9. Syyskuussa tehtiin myös käsiohjelmaa ja valmistauduttiin 13.11.2021 koittavaan ensi-iltaan. Hobitti sai hienot arviot mediassa ja yleisö otti sen Taru sormusten herrasta -esityksen tavoin heti omakseen. Esityksen näki kesään 2022 mennessä 32 000 katsojaa.

Keväällä 2022 katsomossa kävi myös tuhansia taidetestaajia, eli kahdeksasluokkalaisia eri puolilta Suomea. “Silmät putoo, niin upee!” oli yksi heidän antamistaan lukuisista innostuneista palautteista. Kaikki halukkaat eivät aikanaan mahtuneet näkemään Taru sormusten herrasta -esitystä, siksi haluamme muistutella hyvissä ajoin, että nyt on alkamassa Hobitin viimeinen esityskausi ja se poistuu ohjelmistosta 15.12.2022. Liput syksylle kannattaa hankkia heti.