Tällaisesta voi vain haaveilla

"On äärettömän arvokas kokemus olla töissä isossa teatterissa ja nähdä koko esityksen tekoprosessi."
Henri Kannisto
Millaista on olla mukana ison teatterin jättituotannossa? Hobitissa sirkusyhteistyön kautta esiintyvät Helmi ja Henri kertovat.

Turun Ammattikorkeakoulun sirkuslinjan 3. vuosikurssin opiskelijat saivat pari vuotta sitten tarjouksen, josta yksikään ei halunnut kieltäytyä. Helmi PirkolaHenri Kannisto ja heidän seitsemän luokkakaveriaan nähdään fantasiaseikkailu Hobitissa näyttämöllä – ja korkealla sen yllä – hämähäkkeinä, haltioina, örkkeinä, susina ja järvikansalaisina.

“Aloitimme näyttämötaistelutreenit ja pukusovitukset jo ennen korona-aikaa. Sitten tulivat ensimmäisen lukuharjoitus ja syksyn kaksiosaiset harjoituspäivät teatterilla. Ja mehän ehdimme valmistua, ennen kuin esitykset loppuvat. Mutta kukaan ei epäröinyt sitoutua tähän produktioon”, Helmi muistelee.

“Tällaisesta mahdollisuudesta päästä mukaan kaupunginteatterin suurtuotantoon voi yleensä vain haaveilla. On äärettömän arvokas kokemus olla töissä isossa teatterissa ja nähdä koko esityksen tekoprosessi”, Henri komppaa.

Molemmat arvostavat paitsi työkokemusta, myös mahdollisuutta käyttää taitojaan eri tavalla kuin koulussa.

“Koulussa opetetut nilkkojen ojennukset sai unohtaa heti, kun vedettiin örkkivermeet päälle. Rooliasuissa piti opetella kokonaan uusi tapa liikkua. Esityksessä meidän tehtävämme on sulautua kokonaisuuteen”, Henri kertoo.

“Minä teen esimerkiksi Gandalfin stuntit, eli lennän kotkan kynsissä ja olen muiden nostettavana viimeisessä taistelussa. Lähes kaikki sirkusporukan käynnit näyttämöllä ovat nopeita, mutta näyttäviä joukkokohtauksia”, Helmi jatkaa.

Näyttämöllä sirkuslaisia ohjaavat Mikko Koukin lisäksi jo koulusta tutut opettajat Oula Kitti ja Iiro Heikkilä. Kaikki tehdään turvallisesti, olipa kyse lennätyksistä tai tulen kanssa esiintymisestä.

“Minä luotan ihan sokeasti, että kun tekee, kuten on sovittu, niin hyvin menee”, Henri toteaa. “Pääasiassa me ollaan vaan ihan fiiliksissä kaikesta. Hobitissa mukana olo on vahvistanut tunnetta siitä, että olen oikealla alalla. Ja nälkä kasvoi syödessä, haluan tehdä tällaista lisää”, Helmi huudahtaa.

Hobitti toteutetaan yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen kanssa. Tutustu koulutukseen Taideakatemian verkkosivuilla.

Lue lisää Hobitti-esityksestä ja osta liput.