Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Kolmekymppinen mies istuu hymyillen lämpiön portaissa

Uusi yleisötyöntekijä Aatu Pyy

Turun Kaupunginteatterin yleisötyötä tekee jatkossa Aatu, jonka tontille kuuluvat mm. yleisötilaisuudet, kouluyhteistyö ja teatterin saavutettavuusasiat. Tutustu Aatuun!

Turun Kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Maria Peltoniemen siirryttyä opintovapaalle hänen saappaisiinsa hyppäsi syyskuun lopulla Aatu Pyy. Hänen työkenttänsä ytimessä on madaltaa teatterin kynnystä ja tehdä teatteria tuotantotalona ja taiteenalana tutuksi eri yleisöille sekä syventää katsojakokemusta. Tämä käy esimerkiksi tapahtumien ja kouluyhteistyön kautta. Myös teatterin saavutettavuusasiat kuuluvat yleisötyöntekijän tontille. Ennen kuin kohtaamme yleisötilaisuuksissa ja teatterikierroksilla, voit tutustua Aatuun haastattelussa, joka tehtiin hänen ensimmäisen työpäivänsä päätteeksi:

Aatu, mistä tulet?
Kaarinasta olen kotoisin, eli Turun seutu on tuttu. Opiskelin musiikkitiedettä Turun yliopistolla 2010-luvulla ja tein Sibeliusmuseolla yleisötyötä ja opastuksia. Sen jälkeen työskentelin Aurinkobaletilla teatterisihteerinä ja ujuttauduin sitä kautta sisään minua kiinnostavalle teatterikentälle.

Miksi teatteri kiinnostaa?
En ole koskaan varsinaisesti harrastanut teatteria, mutta kulutan sitä siinä, kuin muitakin taidelajeja. Sanoisin, että suhteeni taiteeseen ja kulttuuriin on syvä, ne ovat tärkeä osa elämääni. Turun Kaupunginteatterissa olen käynyt jo lapsesta asti ja tämä on unelmatyöpaikkani Turussa.

Paljasta teatterimakusi!
Suosikkiesityksiä täällä ovat olleet Hamlet ja Fern Orchestra -ryhmän Mareld. Lapsena näin kahdesti Amelei, majava ja kuningas katolla -esityksen ja vieläkin käsittämätön katoamistemppu siinä ihmetyttää. Muualla nähdyistä esityksistä Q-teatterin Toksinen kabaree oli viime keväänä hauska ja koskettava paikan päällä koettuna. Ja vuoden 2017 Suomen Kansallisteatterin Arktinen hysteria oli hieno.

Mitä muuta elämään kuuluu, kuin teatteria?
Musiikki on minulle vakava harrastus ja intohimo, kerään vinyylilevyjä, soitan dj-keikkoja (My House Is In Order) ja soitan trumpettia. Viime aikoina olen hiljalleen opetellut soittamaan lapsteel-kitaraa, jonka soitinrakennusta opiskeleva ystäväni teki minulle. Tykkään opetella soittamaan uusia instrumentteja ihan omaksi ilokseni. Koripallo kiinnostaa myös, nykyisin kyllä lähinnä penkkiurheilijana.

Yleisötyöntekijänä:
Ihan ensimmäiseksi… kuuntelen, opettelen ja otan selvää siitä, mitä minulta odotetaan.
Olen innoissani siitä, että… pääsen tekemään yleisötyötä vanhassa ja perinteikkäässä talossa, jossa sisällöillä on mahdollisuus tavoittaa paljon ihmisiä.
Odotan eniten… että pääsen kohtaamaan ihmisiä tapahtumissa, se on etenkin koronan jälkeen tervetullutta. Odotan myös, että Turun Kaupunginteatterin vakiintuneiden formaattien lisäksi pääsen myös ideoimaan uusia tapoja tehdä yleisötyötä.
Pelkään… sitä, miten ihmiset löytävät ja vastaanottavat tekemäni tapahtumat. Sellainen perustavanlaatuinen pelko, joka liittyy alaan.
Haluan antaa yleisölle… pieniä oivalluksia, jotka auttavat nauttimaan esityksistä vielä enemmän, tai ainakin syventävät katsojakokemusta. Kaikkein hienointa olisi saada teatteriin täysin välinpitämättömästi suhtautuvia ihmisiä innostumaan esityksistä.
Painotan tekemisessäni… esityksiin liittyviä oheistapahtumia. Maksuttomien tilaisuuksien kautta teatterista voidaan saada vielä laajemmalle yleisölle palvelu, josta kuka tahansa voi päästä nauttimaan, ehkä myös sieltä kotisohvalta käsin.