Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Lohikäärme Smauginsilmät loistavat pimeydestä pelottavina

Yleisö palasi innolla Turun Kaupunginteatteriin

Turun Kaupunginteatterin vuoden 2022 katsojamäärä oli 130 625, mikä osoittaa, että yleisö palasi innolla teatteriin heti sen avauduttua alkuvuoden koronasulun jälkeen. Yleisöä vetivät katsomoon niin Hobitti, Hiljaiset sillat -musikaali, koko perheen esitykset, kuin uudet draamatkin.

Koronasulkujen takia vuosi 2022 alkoi Turun Kaupunginteatterin ollessa suljettuna yleisöltä. Esitystoiminta saatiin käynnistää helmikuussa ja kevätkausi jatkui nopealla rajoitusten purulla. Haasteena oli saada yleisö pysymään käänteissä mukana, mutta siinä onnistuttiin olosuhteisiin nähden hyvin. Kevään katsojamäärä jäi kuitenkin noin 30 % tavoitteestaan. Koronasulun ja sairastapausten takia peruttuja esityksiä oli keväällä 74 sekä yksi myöhempään siirtynyt vierailuesitys ja yksi teknisen vian takia keskeytynyt Hobitti-näytös.

Kesällä kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa oli runsaasti, eikä kesäteatterin osalta päästy tavoitteisiin. Emma Teatterissa nähty kesäkomedia Miestä näkyvissä keräsi 14 313 katsojaa. Syksy sen sijaan oli aavistuksen hitaan käynnistymisen jälkeen myynnillisesti erinomainen ja myynti eteni jopa pandemiaa edeltäviä vuosia paremmin. Koko vuoden 2022 katsojamäärä 130 625 jäikin vain noin 10 % koronaa edeltäneestä vuodesta.

Yleisön suosikiksi kohosi Hobitti

Vuoden katsotuin esitys oli fantasiaseikkailu Hobitti, jonka näki vuoden aikana 38 297 katsojaa. Turussa katsomoja täyttivät syksyllä myös Hiljaiset sillat -musikaali 15 788 katsojalla ja Pienen näyttämön koko perheen suosikkiesitys Viirun ja Pesosen joulupuuhat 6 863 katsojalla. Päänäyttämöllä keväällä nähty draama Amadeus keräsi lähes 10 000 katsojaa ja kolmella eri kaudella esitetty Nokia yhteensä saman verran.

Kierrokset ja digisisällöt vetivät

Yhdessä koettuja elämyksiä on selkeästi kaivattu ja ryhmätkin palasivat syksyn myötä katsomoihin. Opastetuilla teatterikierroksilla kulisseihin kuljetettiin vuoden aikana 1 643 osallistujaa. Syksyn uutuuksia olivat vauhdilla täyttyneet Hobitti-teemakierrokset ja Taikauskoa ja kummitustarinoita -kierrokset. Yleisötyön piiriin kuuluviin maksuttomiin tapahtumiin teatterilla osallistui vuoden aikana 1 964 kokijaa. Korona-aikana käynnistynyt Diginäyttämö veti sisältöjensä pariin yhteensä 14 038 etäkatsojaa.

Entistä parempaa ennakkovarautumista

Koko vuoden 2022 ajan jatkuvat muutokset haastoivat teatteriorganisaatiota ja kasvattivat sen resilienssiä. Syksyllä Turun Kaupunginteatterin katsomon täyttöaste oli korkea, mutta näyttämöillä tehtiin enemmän pikapaikkauksia, kuin koskaan aikaisemmin. Niiden ja varahenkilöjärjestelmien ansiosta esityksiä jouduttiin perumaan syyskaudella vain neljä.

”Esityksemme kiinnostivat yleisöä ja katsomoissa riitti väkeä, kunhan vauhtiin päästiin. Käytimme saamiamme koronatukia muun muassa varahenkilöjärjestelmien laajentamiseen, sillä rikkonaisten vuosien jälkeen koemme peruutusten ennaltaehkäisyn ensiarvoisen tärkeäksi”, summaa Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.