Akateeminen vartti avaa näkymiä ihmisen jättämiin jälkiin
Akateeminen vartti on Turun yliopiston ja Turun Kaupunginteatterin yhteinen luomus, joka tuo teatterilavalle kahdeksan tieteenalaa, kahdeksan tutkijaa ja kahdeksan tarinaa. Esiintyjät tuovat esille tutkimustaan ja tutkimuksen tekoa hyödyntäen teatterin keinoja kertoa kuvalla ja äänellä.
Lokakuussa nähtävä Akateeminen vartti on järjestyksessä neljäs, ensimmäinen nähtiin syksyllä 2021. Akateeminen vartti on tarjonnut aina jotain ainutlaatuista, esitykset ovat olleet koettavissa vain yhtenä päivänä. Ensi syksyn esitys on tiistaina 28. lokauuta.
Turun Kaupunginteatterin teatterinjohtaja, dramaturgi Satu Rasila on auttanut tutkijoita esitysten työstämisessä aina ensimmäisestä Akateemisesta vartista lähtien. Tänä vuonna hänen rinnallaan tutkijoita kirjoittamisessa tukee Turun yliopiston luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja Emma Puikkonen.
Rasila muistelee aiempien Akateemisten varttien antia.
– Luentomateriaalina teatterissa on käytetty esimerkiksi elävää käärmettä, valoon reagoivia mimosan kukkia ja rakennustelineeltä pudonnutta ruumista. Mieleeni painui myös yksi puheenvuoro, jossa tutkija osoitti sanansa suoraan itsemurhaa yrittävälle nuorelle, jota näyttelijämme esitti. Teatterimasiina mahdollistaa luentosalia enemmän tapahtumien kuvittamista, mutta sen olennaisin anti näille miniluennoille on mielestäni se yhteisen keskittymisen tila, jonka teatterisali tarjoaa kaikille kiinnostuneille.
Turun yliopiston viestintäjohtajan Anne Paasin mukaan Akateeminen vartti on tuonut onnistuneesti uudella tavalla tiedettä esille. Monitieteisenä yliopistona Turun yliopiston tutkijat pystyvät tarjoamaan laaja-alaisen esityksen, joka on täynnä yllätyksiä ja uutta tietoa.
– Akateemisissa varteissa olemme voineet tuoda esille tutkimusta hyvin laaja-alaisesti. Tutkijoille tämä on opettanut uusia tapoja tuoda tutkimusta esille, yleisölle Akateeminen vartti on tarjonnut mahdollisuuden kuulla uutta tietoa poikkeuksellisella, hauskalla ja elämyksellisellä tavalla, Paasi sanoo.
Syksyn 2025 Akateemisen vartin esityksissä nousevat esille ihmisen jättämät jäljet. Arkeologian väitöskirjatutkija Maija Helamaa kertoo, mitä Turun kauppatorin arkeologista kaivauksilta löytyneet pienet keramiikkapalat kertovat 1600–1700-luvun turkulaisten elämästä. Kiertotalouden professori Oskar Karlström vie nykyisten jätteiden maailmaan haastaen miettimään, miten voimme ottaa jätteiksi mieltämämme aineet hyötykäyttöön ja mitä teemme tulevaisuuden jätemassoille.
Ihminen voi joidenkin lajien osalta viedä kehitystä myös aiempaa parempaan suuntaan. Ekologian professori Toni Laaksonen kertoo luonnonsuojelun onnistuneista toimista. Suomessa on esimerkiksi pystytty palauttamaan isoja lintuja ja nisäkkäitä sukupuuton partaalta. Uutena haasteena on kehittää sujuvan yhteiselon edellytyksiä niiden kanssa.
Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kaisa Mishina kertoo, millaista syrjintää päihteitä käyttävät henkilöt kohtaavat yhteiskunnassa ja millaisia seurauksia se voi aiheuttaa.
Julkisoikeuden professorin Janne Salmisen esitys ammentaa korona-ajan oikeudellisista teemoista. Hänen johtamissaan monitieteisissä hankkeissa JuRe ja PAKO on tutkittu Covid-19-pandemian oppeja.
Valtaan, erityisesti poliittiseen vallankäyttöön, perehtyneen Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja organisoinnin yliopisto-opettajan Markus Kantolan teemana on narsistinen johtajuus – onko se aikamme kuva?
Tutkimuksen lippulaivan INVESTin professorin Kirsi Peltosen huomio on jo pitkään ollut sotaa paenneissa lapsissa. Akateemisessa vartissa hän kertoo, miten koettu trauma vaikuttaa mielenterveyteen, oppimiseen, ja miten koulussa voidaan auttaa trauman kokeneita lapsia.
Opettajankoulutuslaitoksen äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan yliopistonlehtori Leea Lakka istui väitöskirjaa tehdessään lukuvuoden ysiluokan takarivissä tutkien, miten ja miksi ysiluokan takarivin nuoret lukevat ja kirjoittavat koulussa – tai väistelevät lukemista.
Akateemisen vartin suosio on innostanut kaupunginteatteria ja yliopistoa laajentamaan yhteistyöstään. Viime syksynä käynnistyivät teatterin lämpiössä Tieteen lava -keskustelut. Yleisön eteen saapuneet tutkijat keskustelivat teatterinjohtajan johdolla teemasta, joka kumpusi ohjelmistossa olevasta näytelmästä.
Paasin mukaan teatteri on hyvä kumppani tutkitun tiedon esille tuomiseen.
– Teatteri ja tiede ovat aina haastaneet meitä ylittämään totutut ajattelun rajat, etsimään uusia näkökulmia. Teatteri lähestyy kysymyksiä tunteiden ja tarinoiden kautta, tiede laajentaa ymmärrystämme tutkimuksen ja todisteiden avulla. Kun kaupunginteatteri ja yliopisto yhdistävät voimansa, nämä kaksi maailmaa rikastuttavat toisiaan ja synnyttävät uusia oivalluksia, Paasi sanoo.