Molli ja maan ääri esitys 22.2. klo 13 on peruttu. Lue lisää. 

Tosipaikan tullen

Henkilökuntaamme koulutetaan toimimaan oikein erilaisissa poikkeustilanteissa, joten meillä olet hyvissä käsissä. 112-päivän kunniaksi raotamme hieman teatterin turvallisuusasioita.  

Katsomossamme vierailee vuosittain noin 130 000 katsojaa, lisäksi teatterilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja kokouksia. Talossa voi olla 170 työntekijämme lisäksi kerrallaan tuhat vierailijaa. Sairaskohtauksia sattuu siihen nähden melko harvoin, ja palohälytyskellot pirahtavat vielä harvemmin. Mutta kun hätätilanne joskus osuu kohdalle, teatterin henkilökunta tietää miten toimia.  

Turun Kaupunginteatterissa turvallisuusasioista vastaavat talon ja pelastussuunnitelmien osalta kiinteistöpäällikkö Tapio Haapanen ja lavastamon ja näyttämötekniikan esihenkilö Sami Nurmi. Lisäksi teatterissa toimii henkilökunnasta koottu 10-henkinen työsuojelutoimikunta. Henkilökunnalla on mahdollisuus päivittää ensiaputaitojaan säännöllisesti EA-koulutuksissa. Alla avaamme toimintamallia yllättävissä tilanteissa.   

Hätätilanteet näytöksissä 

“Enemmistö teatterin ravintola- ja aulapalveluhenkilökunnasta on koulutettu hätäensiapuun. Koulutus on annettu teatterin tilat huomioiden, jotta esimerkiksi katsomoista evakuointi tapahtuisi nopeasti ja turvallisesti”, kertoo kiinteistöpäällikkö Tapio. 

Tiiviisti yhdessä yleisön kanssa teatterin aulassa ja ravintoloissa toimiva palvelutiimi koulutetaan huolehtimaan paitsi mukavista asiakaskohtaamisista ja hengen puhaltamisesta teatterivierailuihin, myös ottamaan ripeästi ohjat pelastustehtävissä silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu. Tavallisimpia, kuukausittain sattuvia hätätilanteita teatterissa ovat katsojien kokema heikotus, pyörtymiset ja kaatumiset. Lisäksi välillä tulee pienempiä EA-tilanteita, kuten kylmäpussin tarvetta. 

”Esityspäivinä vuorossa on aina EA-taitoinen työntekijä. Päivystämme paitsi narikassa, myös näyttämösaleissa, joten yleisön on aina mahdollista saada meiltä apua. Tarkistamme henkilön voinnin, annamme ensiavun ja konsultoimme matalalla kynnyksellä hätäkeskusta, joka lähettää tarvittaessa ensihoidon paikalle viemään henkilön mahdollisiin jatkotutkimuksiin”, kertoo aulavahtimestarina seitsemän vuotta työskennellyt Jonna Heikkinen. Hänen mukaansa on harvinaista, että hätätilanteita sattuisi useampia viikossa. Kaikkeen on kuitenkin varauduttu, se on osa palvelutiimin ammattitaitoa. 

Työsuojelutoimikunta 

Ryhmämyyjämme Pia Neffling on jäsen teatterin 10 henkilön työsuojelutoimikunnassa. Sen tehtävänä on huolehtia työntekijöiden turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn liittyvistä asioista. Tämän 112-päivän tempauksena toimikunta muistuttaa teatterilaisia kiinnittämään erityistä huomiota siihen, miten talossa on varauduttu hätätilanteisiin ja niiden ennakointiin. 

”Nyt 112-päivänä kannustamme eri osastoja tekemään yhdessä ”turvakävelyn”, jonka aikana havainnoidaan omaa työympäristöä. On tärkeää tietää ja pitää aktiivisesti mielessä, missä teatterin turvapisteet ja hätäuloskäynnit sijaitsevat. Tosipaikan tullen ei välttämättä ole aikaa alkaa etsiä defibrillaattoreita tai paareja, Pia muistuttaa.  

Teatterilaisille tarjotaan säännöllisesti mahdollisuutta osallistua ensiapukoulutuksiin ja työsuojelutoimikunta on järjestänyt lähikuukausina myös esimerkiksi rentouttavan joogahetken yleisölämpiössä.  

112-sovellus 

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa myös katsojiamme tarkistamaan, että 112-sovellus on helposti löydettävissä omasta kännykästä ja sen paikannustiedot ovat sallittuna. Näin sovellus kertoo pelastushenkilönnalle tarkan sijaintisi silloin, kun sovelluksen käyttö on ajankohtaista.  

Turvallista 112-päivää kaikille!