Breaking the Waves
Suurin kaikista on rakkaus-
Liput
-
Tyylilaji
-
Kesto
-
Näyttämö
-
Ensi-ilta 17.4.2015, Logomo-teatteri
-
Tuotanto Yhteistuotanto
Poistunut ohjelmistosta.
Nuori Bess on niin viaton ja naiivi, että häntä pidetään omassa, tiukasti uskonnollisessa yhteisössäänkin outona. Kun Bess rakastuu itseään 27 vuotta vanhempaan, öljynporauslautalla työskentelevään Janiin, ei suhdetta hyväksy kukaan. Janin sylissä Bess tuntee kuitenkin olevansa haluttu, turvassa ja tärkeä.
Kun Jan loukkaantuu vakavasti öljynporauslautalla sattuneessa onnettomuudessa, on Bess valmis äärimmäisiin tekoihin rakkautensa puolesta.
1970-luvun Skotlantiin sijoittuvan vahvan draaman päärooleissa nähdään Helmi-Leena Nummela ja Taneli Mäkelä.
Breaking the Waves toteutetaan Turun Kaupunginteatterin ja Espoon Kaupunginteatterin yhteistuotantona. Esitykset Espoon Kaupunginteatterissa syyskaudella 2015.
Ensi-illat Logomo-teatterissa 17. ja 18.4.2015.
Esitykset keväällä Turun Kaupunginteatterissa, syksyllä 2015 Turussa ja Espoossa.
Ikäraja 16 v.
Elokuvakäsikirjoitus: Lars von Trier, David Pirie ja Peter Asmussen
Näyttämösovitus: Vivian Nielsen
Suomennos: Liisa Urpelainen
Ohjaus: Mikko Kouki
Lavastus: Markus Tsokkinen
Puvustus: Tuomas Lampinen
Äänisuunnittelu: Tommi Koskinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Projisointi: Sanna Malkavaara
Koreografia: Antti Kankainen
Rooleissa: Helmi-Leena Nummela, Taneli Mäkelä, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Antti Kankainen
Satu Rasila haastatteli Taneli Mäkelää lokakuussa 2014.
Tulet tekemään Breaking the Wavesin miespääroolin. Teos on alun perin tanskalaisen Lars von Trierin ohjaama elokuva. Mikä suhde sinulla on kyseiseen elokuvaan?
”Pakko tunnustaa, että en ole nähnyt elokuvaa. Silloin kun Breaking the Waves tuli ensi-iltaan, sitä hehkutettiin joka puolella. Jostain syystä se jäi silloin kuitenkin näkemättä.
Nyt kun olen lukenut hienon ja hurjan näyttämösovituksen, mietin, kannattaako minun katsoakaan elokuvaa. Tässä vaiheessa saattaa olla parempi, ettei kahlitse omia, tekstin synnyttämiä mielikuvia elokuvatulkintaan.”
Elokuvan tarina sijoittuu 1970-luvun Skotlantiin, uskonnollisesti ahdasmieliseen yhteisöön ja öljynporauslautalle, missä roolihahmosi Jan työskentelee. Mitä yhteistä näillä maailmoilla on nykypäivän ja meidän Suomemme tai Turkumme kanssa?
”Tarinan käänteet liittyvät tiettyyn aikakauteen, erityisesti tiedonkulkuun ja yhteydenpitoon. Rakastavaisten tarina olisi toisenlainen, jos he olisivat voineet pitää toisiinsa kännyköillä yhteyttä. Tiukka uskonnollisen yhteisön kuri tai ahdasmielinen asennoituminen poikkeukselliseen parisuhteeseen asettaa jonkunlaisen taustan tarinalle, mutta ei ratkaise sen ydintä.
Minulle tämä on tarina sattuman kohtalokkaasta puuttumisesta ihmisen elämään. Näytelmän henkilöillä käy huono tsägä, joka johtaa puolestaan traagisiin käänteisiin. Tarinan pohjalla on kuitenkin lohtu. Minusta Breaking the Waves kertoo viime kädessä pyyteettömästä rakkaudesta. Siinä se palautuu uskonnolliseen kuvastoon: suurin kaikista on rakkaus.”
Roolihahmosi Jan on töissä öljynporauslautalla. Jos nyt joutuisit omana itsenäsi työkomennukselle öljynporauslautalle, mihin hommiin toivoisit siellä pääseväsi?
”Jos öljynporauslautalla olisi tähystäjän tehtävä, niin siihen. Mutta ei siellä taida olla. Mieluiten haluaisin vaan olla ja katsella merta.”