Seitsemän veljestä – unohtumaton matka Impivaaraan
-
Liput
-
Tyylilaji
-
Kesto
-
Näyttämö
-
Ensi-ilta
-
Tuotanto
Turun Kaupunginteatterin Seitsemän veljestä ruuhkautti 1970-luvun alkupuoliskolla lippukassan ja rikkoi katsojaennätykset. Näytelmän viimeisestä esityksestä on yli 40 vuotta, mutta Veljekset elävät yhä. Monelle teatterinystävälle retki Impivaaraan oli kokemus, joka ei unohdu koskaan.
Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on suomalaisen kirjallisuuden ja näyttämötaiteen järkäle. Seitsemän miehen kasvutarina sai ilmestyessään vuonna 1870 murska-arviot, mutta vuoteen 1970 mennessä romaani oli ehditty sovittaa näyttämölle jo yli sata kertaa.
Teatterinjohtajat Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka aloittivat Turun Kaupunginteatterissa vuonna 1971. Uusien teosten lisäksi tuoreet johtajat ottivat tavoitteekseen tuoda ohjelmistoon uusia tulkintoja klassikoista.
Holmbergin mielestä mikään näyttämösovitus ei vielä ollut tuonut esille Seitsemän veljeksen kiinnostavimpia puolia. Kiven teos otettiin ohjelmistoon ja Holmberg listasi ohjauksensa lähtökohdiksi toiminnan, liikkuvuuden ja väljyyden.
Holmberg valitsi veljesten rooleihin seitsikon Turun Kaupunginteatteriin kiinnitettyjä nuoria miesnäyttelijöitä: Esko Salminen, Juha Hyppönen, Heikki Kinnunen, Heikki Alho, Aarno Virtanen, Ilari Paatso ja Juha Muje muodostivat Jukolan veljeskatraan turkulaisen inkarnaation. Myöhemmin Vesa-Matti Loiri korvasi Juha Hyppösen Tuomaksen roolissa.
Seitsemän veljestä sai ensi-iltansa joulukuussa 1972. Alkoi ilmiö, jonka veroista ei ole nähty Turussa koskaan.
Kantaesitys Suomalaisessa Teatterissa vuonna 1898, ensi-ilta Turun Kaupunginteatterissa 15.12.1972.
Kirjailija Aleksis Kivi, dramaturgi Ritva Holmberg, ohjaaja Kalle Holmberg, musiikki Kaj Chydenius, lavastus Kaj Puumalainen, puvut Måns Hedström, valot Osmo Salo ja Timo Grönroos, äänitehosteet Orvo Piirto
Rooleissa: Esko Salminen (Juhani), Juha Hyppönen / Vesa-Matti Loiri (Tuomas), Heikki Kinnunen (Aapo), Heikki Alho (Simeoni), Arno Virtanen (Timo), Ilari Paatso (Lauri) ja Juha Muje (Eero) sekä Kaarlo Gustafsson, Eeva Kantanen, Elis Laakkonen, Olavi Levula, Maikki Länsiö, Kapo Manto, Viljo Normela, Seppo Paarte, Esko Pesonen, Rose-Maria Precht, Maija-Liisa Peuhu, Riitta Rauhala, Risto Saanila, Olavi Saari, Erkki Tainio, Leena Takala, Juhani Tyynelä, Paavo Tuominen, Lauri Vaaja, Kaarina Vahtonen, Ritva Valtakoski, Esko Vettenranta ja lapsiavustajat
Lisäksi neljän hengen orkesteri
Kolmen vuoden ajan loppuunmyydyille katsomoille esitetty Seitsemän veljestä kolahti moniin katsojiin niin kovaa, että näytelmään on yhä helppo palata muistoissaan.
”Pojat olivat niin aitoja. Olisi voinut kuvitella, että he ovat pompanneet lavalle suoraan kirjasta. Jukolan Juhani on juuri sellainen kuin Esko Salminen oli lavalla”, Seitsemää veljestä lukioikäisenä fanittanut Erja Koskinen muistelee.
Myös arvostelijat hullaantuivat esityksestä.
Helsingin Sanomien kriitikko Sole Uexküll kirjoitti haluavansa seistä päällään ja hurrata, Ilta-Sanomien Matti Rinne puolestaan kehui esityksen upeimmaksi koskaan nähdyksi Kiven romaanin näyttämötulkinnaksi.
Uusi ohjaus mullisti monien katsojien mielestä tavan, jolla klassikkoa oli aikaisemmin esitetty. Kehuja saivat etenkin teoksen vauhti, hauskuus ja veljesten yksilöllisyys. Aikaisemmin samanlaisiin rohdinpaitoihin puetut veljekset saivat Turussa omat vaatteet ja luonteet.
”Esitys teki nuoreenmieheen suuren vaikutuksen. Kaikki näyttelijät olivat uppoutuneet rooleihinsa valtavalla antaumuksella. Veljeksistä erotti selvästi, millainen kukin on luonteeltaan”, näytelmän ikimuistoisella luokkaretkellä nähnyt Max Manner kuvailee veljesparvea.
Seitsemän veljestä -into sai nopeasti hurjia piirteitä.
Lippukassalle saatettiin tulla jonottamaan jo tunteja ennen sen avautumista. Jono venyi jopa satametriseksi, ja teatterin puhelinlinjat olivat toisinaan koko päivän varattuina. Eikö teatteri voisi siirtyä esittämään pelkkää Seitsemää veljestä, puhelimessa ihmeteltiin.
Oma-aloitteisimmat intoilijat ottivat selvää lipunmyyjien kotinumeroista lippuja tiedustellakseen. Jotkut jopa teeskentelivät puhelimessa olevansa näyttelijöiden parhaita ystäviä – turhaan. Vilkkaimpina päivinä eioota jouduttiin myymään sadoille kysyjille.
Suurimmat fanit ehtivät ajoittaisesta hullunmyllystä huolimatta katsomoon lukuisia kertoja.
”Näin näytelmän vain seitsemän kertaa. Todellakin, vain seitsemän! Eräs tuttu kävi nimittäin katsomossa kolmekymmentä kertaa”, Koskinen sanoo.
”Teatteri oli minulle nuorena paikka, josta hain elämyksiä. Esitys osui elämässäni juuri oikeaan hetkeen”, Koskinen kuvailee Seitsemän veljeksen tekemää lähtemätöntä vaikutusta.
”Esityksen muistelu palauttaa mieleeni monia muitakin hyviä muistoja lapsuusajoiltani Turussa”, Manner puolestaan kertoo.
Seitsemän veljestä elää siis edelleen, eikä ainoastaan katsojien muistoissa.
Näytelmän viimeinen, 242. esitys nähtiin vuoden 1975 uudenvuodenaattona. Heti seuraavana päivänä Yle esitti näytelmästä tehdyn tv-taltioinnin. Tallenne on sittemmin esitetty televisiossa useita kertoja ja julkaistu dvd:llä. Myös Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikki soi yhä, levyillä ja konserteissa.
”Laulut kuulostavat yhä raikkailta, kun katson esityksestä tehtyä dvd:tä. Kyyneleet valuvat vieläkin, kun veljekset alkavat laulaa loppulaulua”, Koskinen sanoo.
Seitsemän veljestä palaa Turun Kaupunginteatterin ohjelmistoon yli 40 vuoden jälkeen, kun Lauri Maijala dramatisoi ja ohjaa Kiven kertomuksesta uuden version syksyllä 2017. Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuonna nähtävä teos kuuluu peruskorjatun teatteritalon avajaissyksyn ohjelmistoon.
Holmbergin Seitsemän veljeksen valtava suosio on Maijalan mielessä uutta ohjausta valmistellessa.
”Totta kai menestys aiheuttaa paineita, mutta onhan paineita kaikissa muissakin jutuissa, joita tekee. Mitään klassikkoa ei voisi tehdä uudestaan, jos täytyisi aina pelätä sitä, että jossakin oli aikaisemmin hieno versio”, Maijala sanoo.
Ohjaaja kertoo, että luvassa ei ole nostalgiaa, vaan Seitsemän veljestä syntyy syksyn 2017 henkiseen ja yhteiskunnalliseen tilaan. Tulkinnan painotukset selviävät vasta, kun harjoituskausi alkaa.
”Olkoon onnistuminen katsojan päätettävissä. Teemme varmasti aikamoisella vimmalla, toivottavasti innostus välittyy katsomoon”, Maijala toteaa.
Uusi tulkinta kiehtoo myös pitkän linjan fania. Erja Koskinen on jo päättänyt tulla katsomaan Seitsemän veljeksen uuden version.
”Jokainen aikakausi tekee klassikosta omannäköisensä”, hän tiivistää odotuksensa.
Katso kohtauksia esityksestä Ylen Elävän arkistonAvautuu uuteen välilehteen sivuilta.
Teksti: Siiri Liitiä
Seitsemän veljestä on Suomen kolmanneksi suosituin näytelmä. Se on saanut ensi-iltansa ammattiteattereissa ainakin 136 kertaa. Ensi-iltojen määrässä ohi menevät ainoastaan Aleksis Kiven Nummisuutarit ja Teuvo Pakkalan Tukkijoella-musiikkinäytelmä.
Turun Kaupunginteatterissa Jukolan veljessarja temmelsi ensimmäistä kertaa vuonna 1950 Jorma Nortimon ohjauksessa. Veljekset palaavat Turkuun syksyllä 2017, tällä kertaa Lauri Maijalan ohjaamina.