Dialogiteko-tunnustus teatterille
Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen, jonka avulla halutaan kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka tukevat rakentavaa ja tasavertaista keskustelukulttuuria, ja siten vahvistavat demokratiaa, osallisuutta sekä yhteiskunnallista luottamusta. Tänä vuonna tunnustus jaetaan kuudetta kertaa. Suomen dialogiteko -tunnustus myönnettiin vuonna 2024 Turun Kaupunginteatterin lisäksi myös Postimuseon kohtaamispaikka Kuplalle.
“Turun Kaupunginteatterin saavutettavuustyö on hieno esimerkki dialogista saadun ymmärryksen hyödyntämisestä toiminnan kehittämisessä”, kerrotaan Erätauko-säätiön uutisessa.
Teatteri toteutti saavutettavuustyönsä osana yhdessä Cultura-säätiön kanssa osallistavan kielivähemmistöselvityksen. Selvityksen osallisuuden tukena olivat Erätauko-keskustelut, joiden avulla on mahdollista syventää ymmärrystä itsestä, muista ja keskustelun aiheesta. Erätauon avulla pyrittiin selvittämään, miten muutkin kuin suomenkieliset saataisiin tulemaan teatteriin. Kävi ilmi, että alueen kielivähemmistöt toivoivat tekstityskieliksi englantia ja selkosuomea.
Dialogiteon satoa
Turun Kaupunginteatteri on vastannut toiveeseen aloittamalla valikoitujen esitysten säännöllisen tekstittämisen. Syyskaudella 2024 musikaali Once ja dekkari Hildur on tekstitetty paitsi englanniksi, myös selkosuomeksi.
Keskustelutilaisuuksissa kerätyn tiedon pohjalta teatteri on kehittänyt ja vakiinnuttanut myös muita käytäntöjään. Englanninkielisellä verkkosivulla kerrotaan niistä esityksistä, joita voi seurata englanninkielisellä tekstityksellä. Ohjelmistoon on lisätty myös aistiystävällisempiä näytöksiä, joissa aistiherkätkin voivat kokea olonsa mukavaksi ilman kuormittavia yllätyksiä.
Turun Kaupunginteatterissa oli jo aiemmin siirrytty lohkohinnoitteluun, joka antaa yleisölle isomman vaikutusmahdollisuuden lippunsa hintaan. Lipun hintaan sisältyy aina narikka ja Föli-bussikuljetus. Teatteri järjestää suomen- ja englanninkielisiä opastettuja 10 € -hintaisia kierroksia kulisseihin ja lämpiössä järjestetään maksuttomia yleisötyön tilaisuuksia, joissa kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla lisää esityksistä ja niiden tekemisestä.
Toteutetuilla toimenpiteillä pyritään palvelemaan paremmin useita eri asiakasryhmiä. Monipuolisella ohjelmistolla ja yleisötyön tapahtumilla halutaan kutsua kaikki kaupunkilaiset osallistumaan teatterin arkeen.
Kuva on yhdestä korona-aikana Cultura-säätiön kanssa järjestetyistä keskustelutilaisuuksista, jossa teatterin johto kohtasi Turun suurimpien kielivähemmistöjen edustajia.