Kuka oli Lou Salomé?
Kuka oli Lou Salomé?
Venäläinen kosmopoliitti. Luiza Gustavovna von Salomé syntyi Pietarissa 12.2.1861 viiden veljen sisareksi. Hän puhui jo nuorena venäjää, saksaa ja ranskaa ja pääsi näkemään Eurooppaa vanhempiensa tuella.
Tiedonjanoaja. Lou perehtyi jo lapsena filosofiaan, uskontoihin ja kirjallisuuteen. Vuonna 1880 hän opiskeli Zürichin yliopistossa “kuulijavieraana” miesten joukossa. Keuhkotauti pakotti pian hänet muuttamaan lämpimämpään Roomaan, mutta opiskelu ja kanssakäyminen älykköjen kanssa jatkui läpi elämän.
Aikansa IT girl ja muusa. Jo teini-ikäisenä Lou hurmasi kohtaamansa miehet papista ja opettajistaan lähtien. Loun yhteiskuntanormeja ravistellut lyhyt yhteiselo “akateemisessa kommuunissa” Friedrich Nietzschen ja Paul Réen kanssa 1880-luvun alussa paheksutti aikalaisia, mutta innoittaa yhä jälkipolvia.
Vapaa nainen ja vaimo. Lou kieltäytyi perinteisestä vaimon ja äidin roolista, sillä hän halusi keskittyä ajattelunsa kehittämiseen. Tiettävästi hän torjui kolme kosintaa. Orientalisti Friedrich Carl Andreas rakastui Louhun epätoivon vimmalla ja saikin tämän vaimokseen ja kirjoittajaparikseen vuonna 1886 sillä ehdolla, ettei lapsia hankittaisi.
Ystävä ja rakastaja. Loun intensiiviset ystävyys- ja rakkaussuhteet jatkuivat hänen avioliittonsa ohessa. Merkittävimpiä oli vuonna 1897 alkanut rakkaussuhde nuoren runoilija Rainer Maria Rilken kanssa. Läheisiä naisystäviä olivat mm. Helen von Druskowitz, joka oli toinen filosofian tohtoriksi valmistunut nainen Zürichin yliopistosta, ja Loun ystävän Sigmund Freudin tytär Anna Freud, jonka uskottuna mentorina Lou toimi.
Filosofi. Kotoa saamansa mallin mukaisesti Lou piti ajatteluaan itsestään selvästi tasavertaisena miesälykköjen kanssa, vaikka naisen asema yhteiskunnassa ei siihen kannustanutkaan.
Kirjailija. Lou avasi teksteissään tuntemiensa filosofien ajattelua ja teki näin heitä tunnetuksi maailmalle. Hän kirjoitti runoja, proosaa, lehtiartikkeleita ja näytelmiä ja oli aikalaistensa arvostama kirjailija ja ajattelija.
Psykoanalyytikko. Lou tapasi Sigmund Freudin vuonna 1911 ja päätti 50-vuotiaana omistaa elämänsä tämän kehittelemälle uudelle tieteenalalle psykoanalyysille. Freud arvosti Loun näkemystä ja kommentteja suuresti ja heidän ystävyytensä jatkui Freudin kuolemaan saakka.
Naisen seksuaalisuuden tutkija. Loun oma elämä oli kuin tutkielmaa naisen seksuaalisuudesta. Lou julkaisi tekstin Die Erotik (1910) sekä muita naisen seksuaalisuutta, rakkausongelmia ja sukupuolikysymyksiä tarkastelleita artikkeleita.
Teatterinrakastaja. Teatteritaide oli lähellä Loun sydäntä. Näytelmäkirjailija hänestä sukeutui Der Teufel und sein Grossmutter (1922) ja Die Tarnkappe (1923) teoksilla, joita ei kuitenkaan esitetty hänen elinaikanaan. Muita hänen tekstejään on saatettu myöhemmin näyttämölle asti.
Teos itsessään. Lousta on tehty useita tutkimuksia, kirjoja, kokopitkä elämäkertaelokuva ja ooppera Münchenin kansallisoopperaan. Suomessa Lou on nähty roolihahmona tiedettä ja taidetta näyttämöllä yhdistävän Kolmas Tila -ryhmän Berg heil! -esityksessä 2014 ja Aina Bergrothin KOM-teatterissa vuonna 2021 kantaesityksensä saaneessa Lou Salomé -draamassa.
Unohduksista nouseva kapinallinen. Lou Salomé kuoli 1937 ja eikä noussut vastaavaan maailmanmaineeseen, kuin tuntemansa miehet. Nykyaika on löytänyt Loun ja tunnustanut hänen merkityksensä länsimaiselle ajattelulle.
Lähteet: Jarkko S. Tuusvuori Lou Salomé -näytelmän jälkipuhe (Ntamo, Helsinki 2021) ja näytelmäkirjailija Aina Bergroth
Loun teesit
Lou Salomén teesit ohjaaja Liisa Mustosen mukaan
Anna palaa, kukoista!
On tärkeää olla toimija. Kun rohkenet ideoida ja ilmaista olet vapaa. Isän tuki antoi Loulle rohkeutta muuttaa maailmaa esimerkillään. (Tytöt tarvitsevat isän tukea, ja hyväksyntää, yhtä lailla kuin äitiensä.)
Tule siksi kuka olet.
Lou kohtasi nuorena yhteiskunnan normit, mutta kieltäytyi asettumasta miehen leluksi ja (miehen) äidiksi. Hän teki valintoja, jotka auttoivat häntä pysymään vapaana. Tähän Lou sai myös äitinsä tuen.
Seksi on tapa kasvaa henkisesti.
”Neuroosin aiheuttaa egon ja seksuaalisuuden välinen konflikti.” ”Henkinen ja eroottinen ovat yksi kokonaisuus.” Loun vallankumouksellinen statementti seksistä on, että seksissä on pohjimmiltaan kyse siitä, että nainen kykenee yhteyteen kaikkeuden ja koko luomakunnan kanssa, ja tavoittaa jumalallisen tietoisuuden asteen. Mies toimii tässä kumppanina, assistenttina ja ikään kuin kätilönä. Loun manifestin mukaan naiselle eroottisuus ja henkisyys ovat sama asia.
Rakastaessani itseäni olen yhteydessä kaikkeuteen.
Loun ajatus narsismista ja sen valoisasta puolesta oli, että kun rakastaa itseään, rakastaa luontoa ja kokee sitä kautta yhteyttä muihin. Hän julkaisi Narsismi-käsitteen positiivisen manifestin. ”Narkissos ei rakastu omaan heijastukseensa, vaan luontoon ja itseensä osana luontoa, johon hän myös sulautuu.” Loun mukaan Rakastaja yhtyy siihen kaikkeuteen, jota toinen ihminen edustaa ja kyetäkseen rakastamaan rakastaja rakastaa myös itsessään kaikkeutta. Tällöin ei ole egon ja seksuaalisuuden välistä konfliktia eikä neurooseja, on vain rakkautta ja yhteyttä.