Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Retkeilijät matkimassa lintuja

Parviälyn ohjaamana kohti kantaesitystä

Kaksi vuotta Linnut-esitystä valmistellut työryhmä hurahti lintubongareiksi loppuelämäkseen. Lue, mitä katsomossa tullaan kokemaan esityskauden aikana.

Linnut-esityksen takaa löytyy siivekkäisiin viimeistään tekoprosessin aikana hurahtaneita teatterintekijöitä. Roosa Halme, Johanna Kultala, Johanna Latvala, Outi Sippola tutustuivat toisiinsa opiskellessaan nukketeatteria Taideakatemiassa. Työryhmää täydentää valosuunnittelija Jarkko Forsman ja esitystä tehdessä konsultoitiin myös lintututkijaa ja muita asiantuntijatahoja. Pitkän kypsyttelyn tuloksena syntyi totiseksi kabareeksi kuvailtu, lähes sanaton esitys.

Miksi linnut? Mistä esitys sai aiheensa?

Halme: Minä olen lintuharrastaja ja puhuttiin myös linnuista kiinnostuneen Johanna Kultalan kanssa, että niistä olisi kiinnostavaa tehdä joskus esitys. Perustimme vuonna 2013 suljetun Facebook-ryhmän, jossa jaoimme kiinnostavia kuvia ja tietoa linnuista. Kun vanhat opiskelukaverit Johanna Latvala ja innokas retkeilijä Outi Sippola löytyivät mukaan, tuntui aika kypsältä esityksen toteuttamiselle.

Kultala: Linnut ovat aina tuntuneet jotenkin symbolisesti tärkeiltä.

Miten parviälyperiaate näkyy työskentelyssänne?

Latvala: Parviälytyöskentely on tosi orgaaninen tapa olla prosessissa. Emme pääse lintujen nahkoihin, mutta kurkotamme yhdessä niiden ymmärtämistä kohti eri aistein. Vaikka olemme tehneet paljon esityksiä tahoillamme, tämä työskentelytapa on meille uusi. Olemme organisoineet toimintamme niin, että kuka tahansa voi intuitiivisesti ottaa vetovastuun parvemme toiminnasta. Se onnistuu, koska meillä on kaikilla sama suunta ja päämäärä tekemisessä.

Halme: Alussa emme kuitenkaan tienneet yhtään millainen esitys on syntymässä, mitään ei lukittu etukäteen. Aloitimme prosessin kaksi vuotta sitten tekemällä linturetkiä saaristoon.

Latvala: Linnut oppivat toisiltaan, niin mekin. Tässä työryhmässä monimuotoisuus meidän ajattelussa on näkynyt, kaikkien erilaiset ajatukset pääsevät esiin. Se korostuu, että esitystä on tekemässä monet aivot.

Millaisia kohtauksia esityksessä on?

Sippola: Jokaisen kohtauksen taustalla on jokin lintulaji, joko konkreettisesti tai inspiraationa. Esillä ovat erityisesti ne lajit, joiden uhanalaisuuteen esityksen tekeminen havahdutti. Emme tienneet, että lapsuudesta tutut varpunen, harakka ja selkälokki ovat nykyisin vaarassa hävitä Suomesta.

Mitä muuta olette oppineet linnuista?

Kultala: Pitkässä prosessissa aihe on laajentunut koko ajan ja tiedonjano on kasvanut.

Sippola: Erityisesti tutkija Elina Mäntylä on toiminut lintumentorinamme. Olemme pitäneet pitkän zoom-session ja hän on vieraillut harjoituksissa. Häneltä olemme kuulleet linnuista ja voineet tarkistaa asioita. Mäntylän asiantuntemus on kiteytynyt teokseen eri tavoin. Koostamastamme materiaalista nousee lintujen hätä, uhanalaisuus tullut rankasti esiin ja mukaan näyttämökuvaan.

Latvala: Sen huojentavaksi vastapainoksi olemme saaneet Elinalta tietoa siitä, mitä konkreettisesti voimme tehdä lintujen suojelemiseksi. Hän ohjasi meitä ikimetsien suojeluun ja osa lipputuotoista lahjoitetaankin siihen tarkoitukseen.

Kolme metsuria ja klapeja

Olette kaikki nukketeatteritaiteilijoita, miten se näkyy esityksessä?

Latvala: Esitys painottuu sanattomaan kerrontaan.

Kultala: Osa linnuista esiintyy nukkien muodossa, osa lintupukuina. Niitä ovat tehneet meidän kanssamme Nanna Mäkinen ja Sirpa Järvenpää.

Paras bongausvinkkinne yleisölle?

Halme: Ai sen lisäksi, että tulkaa katsomaan meidän esitys?

Latvala: Sen lisäksi vinkkaisimme, että Turussa on yksi Suomen sadasta merkittävästä lintukohteesta, Ruissalo. Teimme yhtenä kevätyönä aivan maagisen pöllöretken sinne ja meistä tuli sen myötä ikuisesti lintubongareita.

Mistä esityksen äänimaailma muodostuu?

Halme: Meillä on Linnuissa käytössä koko nokkahuiluperhe. Lisäksi poljettava matkaharmoni tuntui sopivan tähän esitykseen. Olemme myös opetelleet soittamaan esimerkiksi lintujen houkutuspillejä, katsoimme niistä opetusvideoita netistä.

Latvala: Lisäksi teemme livenä foley-ääniä, joiden äänen lähteenä on esimerkiksi retkeilyvälineitä. Kuten linnut parvessa, mekin olemme opettaneet toisiamme soittamaan ja huomanneet, että ihminenkin oppii mitä vaan.

 

Linnut-esitys nähdään Sopukassa 7.9.–4.11. Tutustu esitykseen ja osta liput.