Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Syksyllä etsitään identiteettiä ja tavoitellaan unelmia

Liput Turun Kaupunginteatterin syksyn esityksiin ovat nyt myynnissä. Tutustu tulevaan ohjelmistoon!

Syksy tuo Turkuun musiikin riemun Once-musikaalin myötä, kantaesityksen Finlandia-voittaja Pajtim Statovcin romaanista Tiranan sydän, Florian Zellerin kehutun draaman Isä ja Miska Kaukosen näyttelijänuran huipennuksena monologikomedian Meillä on täyttä! Liput loppuvuoden odotettuun Hildur-esitykseen tulevat myyntiin myöhemmin kevään aikana.

Once – kohtaaminen, joka muuttaa elämän

Once on sydämet sulattava tarina lahjakkaan katumuusikon ja maahanmuuttajatytön kohtaamisesta, joka sytyttää musiikin liekin ja nostattaa unelmat uuteen lentoon. Tarina tuli tunnetuksi John Carneyn vuonna 2007 ilmestyneenä samannimisenä elokuvana ja näyttämöversio sai parhaan musikaalin Tony-palkinnon. Todentuntuinen tarina muistuttaa arjen kauneudesta ja uusista mahdollisuuksista, joita voi nähdä, kun katsoo oikeaan suuntaan.

“Tämä ei ole spektaakkelityyppinen musikaali, mutta siinä on sitäkin enemmän lämpöä ja unelmia. Tarinan tyttö ja poika kohtaavat monella tasolla, he löytävät välilleen yhteyden myös musiikin kautta. Päänäyttämömme täyttyy taitavista esiintyjistä, joiden kanssa haluamme tuoda katsojien syksyyn musiikin iloa”, kuvailee ohjaaja Mikko Kouki. Päärooleissa hurmaavat isoja musikaalirooleja Suomessa tehnyt Mikael Saari ja Turun Kaupunginteatterin oma kultakurkku Linda Hämäläinen. Ensi-ilta Päänäyttämöllä 23.8.

Tiranan sydän ensi kertaa näyttämölle

Miten kohtaamamme tragediat muovaavat meitä ja kenellä on oikeus määritellä identiteettimme?Bujarin minuus kehittyy vastoinkäymisten kautta pirstaloituen erilaisiin rooleihin, joita hän omaksuu paetessaan taustaansa. Bujar ja väärässä sukupuolessa elävä ystävä Agim karkaavat sodan jaloista Albaniasta länteen rakentamaan parempaa elämää. Mutta vaikka heidän uhraustensa paino kasvaa, unelmat pysyvät tavoittamattomissa. Tiranan sydän -esityksessä Bujarin identiteetti vaihtuu samaan tahtiin kuin maat ja ihmiset hänen ympärillään. Lopulta elämä kuljettaa Bujarin Suomeen.

Kantaesitys perustuu Finlandia-palkitun kirjailijan Pajtim Statovcin romaaniin Tiranan sydän (2016). Näyttämölle sen on dramatisoinut Rasmus Arikka ja esityksen ohjaa David Sandqvist. Näytelmän keskiössä on identiteetin rakentuminen ja uudelleenmäärittely erityisesti sukupuolen, seksuaalisuuden ja etnisyyden näkökulmasta. Rooleissa nähdään muun muassa Niki Rautén, Saban Ramadani ja Ella Lymi. Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 21.8.

Meillä on täyttä! on Kaukosen koomikonuran huipennus

Näyttelijä Miska Kaukosen pää leikkaantuu kuvassa auki ja aivojen tilalla on hänen roolihahmonsa eri tunnetiloissa

Näyttelijä Miska Kaukonen pistää piinkovat koomikontaitonsa likoon Meillä on täyttä! -monologissa. Hän esittää supersuositun turkulaisravintolan buukkaria, jolta pöytää vaativat niin kanta-asiakkaat, julkimot kuin elämyshakuiset turistitkin. Ja kun vielä työkaveritkin hämmentävät lusikkaansa päivän sopassa, uhkaa keitto kiehahtaa reisille. Kaukonen venyy ehkä elämänsä kovimpaan suoritukseen koomikkona tässä yhdelle virtuoosille luodussa näytelmässä.

Kaukonen on tuttu esimerkiksi Emma Teatterin ja Linnateatterin lukuisista komedioista, huikeasta tulkinnastaan Klonkkuna Turun Kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta ja Hobitti-näytelmissä sekä valinnastaan Vuoden turkulaiseksi vuonna 2018. Nyt Kaukosen monitaituruus itkettävän hauskojen hahmojen luojana pääsee kunnolla käyttöön, kun hän ottaa suoriutuakseen yksin noin 40 roolista. Mikko Koivusalon tuoreen suomennoksen Becky Moden monologista ohjaa Satu Rasila. Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 19.10.

Isä täydentää Turun Kaupunginteatterin Zeller-sarjaa

Taneli Mäkelä katsoo kameraan, pään edessä leijuu samea pilvi, joka kuvaa muistisairautta

Taneli Mäkelän tähdittämä inhimillinen draama Isä kuvaa muistisairautta sairastuneen itsensä näkökulmasta. Arvostetun ranskalaisdramaatikon Florian Zellerin näytelmä on osa ravisuttavaa perhetrilogiaa, johon kuuluvat myös Turun Kaupunginteatterissa vuonna 2022 nähty Äiti sekä muilla näyttämöillä Suomessa esitetty Poika. Elokuvana Oscareita saaneen ja näytelmänä Molière-palkitun draaman ohjaa Turkuun Mikko Kouki.

Esityksessä asiat ja ihmiset isän ympärillä muuttuvat hiljalleen vieraiksi – ja vääriksi. Tytär Anne jankuttaa aina samat asiat, lempitytär Elise ei koskaan palaa kotiin, hoitajat ja Annen miesystävät tuntuvat vaihtuvan päivittäin, samalla kun kuukaudet laukkaavat ohi kuin huomaamatta. Vain vanhaan rannekelloon voi luottaa. Jos muistaa mihin sen laittoi. Isän kokema hämmennys ja hätä kääntyvät mustan huumorin puolelle, kun kärttyisä vanhus koittaa saada tilanteet hallintaansa. Tytär Anne tuo näyttämölle väläyksen omaishoitajan arjesta. Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 31.10.

Sopukan ohjelmisto ja vierailuesityksiä

Sopukka-näyttämön syksyn avaa 7.9. tiedettä ja taidetta teoksissaan yhdistävän Fern Orchestra -kollektiivin Puristettu aika -esitys. Itämerestä kairatun sedimenttinäytteen säveltämä musiikkiteos yhdistää nykytanssi- ja sirkuselementtejä, valo- ja äänitaidetta sekä sisältää piilotettuja salaisuuksia. Lipputuotot ohjataan Itämeren suojeluun. Klovneriaesitys Fanny, Alexander, ja minä (kuva yllä) tarjoaa uuden, vähän vinksahtaneen näkökulman Ingmar Bergmanin klassikkoelokuvaan 16.10. alkaen. Taapero- ja leikki-ikäisille suunnattu Minä tykkään nyt pohjautuu Eppu Nuotion runoihin ja tutkii erilaisia tunteita 22.11. alkaen.

Vierailuesityksenä Turun Kaupunginteatterissa nähdään jokavuotinen suosikkikomedia Kiviä taskussa, toiveuusinta Miiko Toiviaisen monologista Kepeä elämäni, yhden naisen slaagermusikaali Zarah L., Red Nose Companyn Punahilkan paluu ja Junnu Vainion lauluihin pohjaava Vanhoja poikia.

 

Ja eletäänhän tässä keväälläkin, eli teatterin ovet ovat avoinna ja ohjelmistossa riittää kiinnostavaa katsottavaa vielä ennen syksyn ensi-iltojakin. Katso koko ohjelmistomme.