Tiedote

Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Syksyllä teatterissa 

Syksyllä teatterissa nähdään ainakin psykologinen trilleri, kantaesitysmusikaali sekä useampi kiintoisa yhteistuotanto ja vierailuesitys.

Teatterisyksy käynnistyy jo varhain elokuussa, kun fantasiaseikkailu Hobitin syyskauden esitykset alkavat 10.8. – hyvä syy tehdä kesäreissu Turkuun! Syksyn ensimmäinen ensi-ilta on kantaesitys Pasi Lampelan psykologisesta trilleristä Kunnia (31.8.). Myöhemmin syksyllä nähdään Samuel Harjanteen ohjaama Suomen kantaesitys Hiljaiset sillat -musikaalista (7.10.). Viiden tähden arvioita Helsingissä kerännyt Aleksis Kivi saapuu Turkuun 16.9. alkaen.

Syksyn ohjelmistoa

Nuori nainen tuijottaa myrtyneenä jotakin

KUNNIA – joku valehtelee

Autokorjaamoyrittäjä Raimo asuu teini-ikäisen tyttärensä Ellin kanssa kahdestaan. Välit kiristyvät, kun Raimo alkaa tapailla uutta naisystävää Anitaa. Yllättävä paljastus käynnistää hallitsemattoman tapahtumavyöryn, joka tempaa mukaansa myös korjaamolla työskentelevän Mannisen. Kuka valehtelee? Mikä on totta? Kun elämä järkkyy, totuus menettää merkityksensä ja tärkeintä on löytää syyllinen.

Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Kunnia on kuvaus siitä, miten valhe alkaa elää omaa elämäänsä ja vie tilan kaikelta hyvältä. Esityksen keskiössä on puhumattomuus ja ongelmallinen toimintakulttuuri, jossa ei pysähdytä selvittämään syitä, vaan janotaan nopeita ratkaisuja. Tiivistunnelmaisen psykologisen jännitysnäytelmän rooleissa nähdään Kari-Pekka Toivonen, Ella Lymi, Kirsi Tarvainen ja näyttämölle 15 vuoden tauon jälkeen palaava Mikko Kouki.

Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 31.8.2022. Liput 18-39 €.

Tutustu esitykseen >>

 

HILJAISET SILLAT – meillä on vain hetki

Yksi aikamme intohimoisimmista tarinoista kuvaa perheenäiti Francescan salamarakastumista ja siitä seuraavaa vaikeaa valintaa. Musikaalin päärooleissa nähdään Maria Ylipää ja Jonas Saari. Suomen kantaesityksen ohjaa Samuel Harjanne.

Musikaaliversion Suomen kantaesitys Päänäyttämöllä 7.10.2022. Liput 23-64 €.

Tutustu esitykseen >>

 

ALEKSIS KIVI – Komedia miehestä, josta tuli monumentti

Red Nose Company ja Turun Kaupunginteatteri tuovat yhdessä näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä riemastuttavassa paketissa. Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Turun ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 16.9.2022. Liput 18-39 €.

Tutustu esitykseen >>

 

Sopukan yhteistuotannot

LINNUT  – nukketeatterillinen kabaree

Linnut tuovat meille jatkuvasti viestejä ympäröivästä maailmasta. Ne kertovat ekosysteemien muutoksista moniäänisesti – tai vaieten. Linnut on nukketeatterillinen kabaree ja näyttämöllinen tutkielma, joka peilaa lintujen olemassaoloa ja elämää eri näkökulmista: suhteessa luontoon, ilmastonmuutokseen, historiaan ja meidän ihmisten käsityksiin linnuista erilaisina aikoina.

Parviälystä inspiroituneen työryhmän muodostavat Roosa Halme, Johanna Kultala, Johanna Latvala ja Outi Sippola. Yhteistyökumppaneina ovat mm. BirdLife Suomi, Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Aura of Puppets. Esitys on osa Turku International Puppetry Festival TIP-Festiä.

Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 7.9.2022. Liput 17-27 €.

Tutustu esitykseen >>

 

PERÄSTÄ KUULUU! – kokoperheen komedia

Ihmisellä on kahdet aivot, toiset etu- ja toiset takapäässä. Ihminen ajattelee myös suolistollaan, kyllä vaan! Tämä ei ole vitsi, mutta sitäkin hauskempaa! Mikä onkaan näiden kaksien aivojen yhteys? Klovniprofessorit Ripu ja Umme ottavat selvää tästä vatsa-aivoituksesta Grus Grus Teatterin koko perheelle suunnatussa esityksessä Perästä kuuluu!

Klovneina nähdään Janna Haavisto ja Sofia Molin ja työryhmän yhdessä käsikirjoittaman esityksen ohjaa klovneriaan ja fyysiseen teatteriin erikoistunut Taina Mäki-Iso.

Ensi-ilta Sopukassa 12.10.2022. Liput 13/10 €.

Tutustu esitykseen >>

 

Miesnäyttelijä irtonokka päänsä päällä

NAURETTAVUUS – meitä iäti yhdistävä tekijä

Naurettavuus on hyvin epätavallinen sketsishow kaukaa menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Siinä ääneen pääsevät napolilaisen markkinatorin omavaltaisen anarkistiset nukkehahmot, ja katsojan eteen levittäytyy ihmisyyden kaunis, surkuhupaisa selviytymistarina kaikessa näyttelijänkokoisessa haavoittuvuudessaan. Aikuisten nukketeatteria ja uutta esitystaidetta yhdistävä Naurettavuus pohjaa vahvasti keskiaikaiseen italialaiseen Pulcinella -käsinukkeperinteeseen. Esitys riisuu teatterista kaiken turhan, kaiken valmiiksi pureskellun, tarinan sekä yksiselitteisyyden. Se ei kuitenkaan päästä irti viihdyttävyydestä, vapaudesta, eikä etenkään inhimillisyydestä. Naurettavuus on se, mikä meitä ihmisiä yhdistää.

Sooloteoksen konsepti on Antti-Juhani Mannisen, joka on palkittu nukketeatteritaiteilija, äänisuunnittelija ja säveltäjä. Esityskielenä ovat suomi ja englanti, esitys on osittain sanaton ja tekstitetty. Naurettavuus on osa Turku International Puppetry Festival TIP-Festiä.

Ensi-ilta Sopukassa 2.11.2022. Liput 10-25 €.

Tutustu esitykseen >>

 

JALAT ILMASSA – monologi kiusaamisen jäljistä

Jalat ilmassa on riipaisevan rehellinen kertomus siitä, miten kiusaaminen jättää kiusattuun haavat, jotka eivät parane koulun päätyttyä. Monologi näyttää, millaista on kantaa häpeän taakkaa ja miten tärkeä voi olla toisen ihmisen hyväksyvä katse matkalla pois painajaisesta. Aaron matka on vielä kesken, mutta tien päässä näkyy valoa. Itsensä rakastaminen ei ehkä ole helppoa, mutta kannattaa sitä silti kokeilla.

Antti Rönkän romaaniin perustuvan monologin esittää Aleksi Kouki, ohjaus Valtteri Roiha.

Ensi-ilta Sopukassa 16.11.2022. Liput 12-15 €.

Tutustu esitykseen >>

 

DREAMING OF TARJA – lasikatosta läpi

Miten Tarja Halosesta tuli presidentti maailmassa, jossa sen ei pitänyt olla mahdollista? Dreaming of Tarja tempaa katsojat mukaan seuraamaan Suomen ensimmäisen naispresidentin kasvutarinaa. Matka kuljetaan vuoristoradassa Suomen jatkosodan jälkimainingeista kohti vuoden 2000 presidentinvaaleja. Esitys vie katsojat syvälle politiikan kulisseihin ja näyttää miten ministereitä tehdään.

Kantaaottava komedia Dreaming of Tarja sai alkunsa, kun työryhmä Nopean Toiminnan Naiset alkoi nähdä unia sankaristaan Tarja Halosesta. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Heini Vahtera, esiintyjinä Tuulia Lindholm, Meri-Tuuli Lönn, Mariella Nikkanen, Karen Soinila ja Nadja Uusiperhe.

Ensi-ilta 22.11.2022. Liput 19-29 €.

Tutustu esitykseen >>

 

Syksyn 2022 vierailuesitykset

KORIA TÄTIelämää oven takana

Koria täti sijoittuu 1960-luvun lopun jouluviikolle eteläpohjalaiseen taloon. Hitaasti dementoituva vanha emäntä on eristetty muusta perheestä ja suljettu omaan kamariinsa. Hän ei ymmärrä, miksi on tullut suljetuksi oven taakse, eikä saa kiinni, millaista elämää sen toisella puolella nykyään eletään. Tässä päivässä kiinni häntä pitää enää naapuritalon nuori tyttö, jolle hän etsii laatikoistaan omien lastensa vanhoja kiiltokuvia ja silkkinauhoja ja joka sen vuoksi kutsuu häntä koriaksi tädiksi. Saaristo-oopperan monologissa näyttämöllä Päivi Nisula, sävellys on Olli Kortekangas ja libretto Tommi Kinnunen.

Vierailuesitys Pienellä näyttämöllä 19.10.2022 klo 18.30. Liput 23- 39 €.

Tutustu esitykseen >>

 

JARKKO TAMMINEN – Kuuleeko Turku?

Imitaatioshow’n julkkishahmot ottavat esille paikkakunnan puhuttavimpia asioita. Kuuleeko Turku? -esitys koostuu Jarkon suosituimmista puhe- ja lauluimitaatioista sekä uusista hahmoista. Lavalla nähdään ja kuullaan imitaatioita Jorma Uotisesta Kimi Räikköseen ja Lauri Tähkästä Paula Koivuniemeen.  Suuren show’n pyörittämisen sijaan esityksen taika syntyy pienellä rekvisiitalla ja suurella taidolla.

Vierailuesitys Päänäyttämöllä la 26.11.2022 klo 14 ja klo 19. Liput 34-37 €.

Tutustu esitykseen >>

 

PETE POSKIPARTA Mentalisti 3.0

Koko valloittavan persoonansa peliin heittävä̈ mentalisti Pete Poskiparta lukee yleisönsä̈ ajatuksia, leikkii mielen illuusioilla ja kokeilee muistinsa rajoja. Mentalisti 3.0 tarjoaa Poskiparran repertuaarin hämmästyttävimmät osuudet ja hauskimmat jutut. Täysiä saleja ja suurta suitsutusta yleisöltä saanut esitys on nyt timanttisempi kuin koskaan. Tarkemmin tätä ei voi selittää, tämä on yksinkertaisesti itse koettava!

Vierailuesitys Pienellä näyttämöllä 23.9.2022 klo 18.30. Liput 18-39 €.

Tutustu esitykseen >>

 

VANHOJA POIKIA – lauluja Saimaan rannalta

Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Usein huiman hauskasti, yhtä usein kömpelön karheasti. Nokipannukahvi on tulilla, kuppinsa pohjalle on lupa kaataa pienet plöröt, kukaan ei kiellä eikä kehota. Miehet kuljettavat tarinaansa parinkymmenen Junnun laulun voimin, huumori ja haikeus lyövät komeasti kättä. Ja jossain kääntää norppakin kylkeään.

Käsikirjoitus Tommi Auvinen ja Seija Holma, laulut Juha Vainio, ohjaus Tommi Auvinen, rooleissa Esko Roine, Taneli Mäkelä, Puntti Valtonen ja Tuomas Uusitalo.

Vierailuesitys Päänäyttämöllä 10.9.2022 klo 14 & 19. Liput 19-46 €.

Tutustu esitykseen >>

 

Stand up, teatteri -teksti neonkirjaimin tiiliseinää vasten

STAND UP, TURKU! – komiikkafestivaali

Kolme päivää Suomen eturivin koomikoita ja maailman naurettavimpia juttuja! W&T Comedyn festivaali on taatusti yksi hauskimmista perinteistä, joita Turulla on tarjota.

Esitykset 20-22.10.2022 Pienellä näyttämöllä. Liput 19-28 €.

Tutustu esitykseen >>