Teatterin naapurissa rakennetaan. Näin tulet meille.

Vihreä Sali soi on kaunis lepohetki

Toukokuussa Päänäyttämöllä soi kirjailija Sirpa Kähkösen, näyttelijä Seela Sellan ja muusikoiden yhteinen tulkinta Kähkösen lumoavista, historiaan sukeltavista teksteistä. Tutustu Vihreä Sali soi -esitykseen. 

Hiljattain Finlandia-palkinnon romaanistaan 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia saanut ja muutenkin kirjailijanurastaan palkittu Sirpa Kähkönen tunnetaan historiallisista ja yhteiskunnallisista teksteistään. Pian saamme nauttia niistä poikkitaiteellisena toteutuksena, jossa kirjailijan itsensä lisäksi mukana ovat iki-ihana Seela Sella sekä muusikot Pia Freund, Kristian Attila ja Ilta Attila.  

 

Sirpa, olet pitkän uran tehnyt kirjailija, joka on kirjoittanut myös näytelmiä. Mikä sai sinut innostumaan teatterista? 

Olen ollut jo lapsena valtavan suuri teatterin ystävä ja kävin 60-luvulta asti Kuopion kaupunginteatterin uudessa teatteritalossa katsomassa lastennäytelmiä. Minusta oli erityisen hienoa nähdä, kun aikuiset kävivät teatterissa, se oli niin tyylikästä. Olen aina halunnut tehdä itsekin teatteria. Mielestäni käsittelemäni historialliset aiheet sopivat näyttämölle ja kirjoittajana on kiinnostavaa päästä luomaan ja leikkimään välillä muiden taiteilijoiden kanssa. Sitä yhteistä ponnistusta, kun teosta synnytetään, on lumoavaa päästä seuraamaan, se on minulle onnellista aikaa. 

 

Vihreä Sali soi -esityksen käsikirjoitus syntyi romaaniesi Muistoruoho (Otava 2019) ja Vihreä sali (Otava 2021) pohjalta. Millaisia teemoja esitys käsittelee? 

Näyttämölle tuodaan sellaisia paloja romaaneista, jotka sopivat luettavaksi. Lisäksi mukana on lauluiksi sävellettyjä runoja, klassista instrumentaali- ja laulumusiikkia sekä museokokoelmista poimittuja kuvia. Ensimmäisellä puoliskolla aiheensa on pienen tytön kesä 70-luvun alussa, kesän hetkien ilot ja surut. Toisessa osiossa sukelletaan 1900-luvun alun Terijoelle ja seurataan miten Venäjän vallankumous vaikutti alueen huviloihin ja puutarhoihin. Siinä korostuu luonnon suuri merkitys ihmiselle muun ympäröivän maailman mullistuessa. Mukana on myös rakkautta ja Sellan Sellan voimakkaasti tulkitsema lopetus jättää yleisölle ihanan tunnelman.  

 

Näyttämöllä kuullaan sinua itseäsi kertojana, Seela Sellan luentaa sekä sopraano Pia Freundia, pianisti Kristian Attilaa ja saksofonisti Iita Attilaa. Miten tämä taiteilijaryhmä löysi toisensa? 

Yhteistyömme alkoi Dialogia-tapahtumasta syksyllä 2022 syksyllä. Halusimme jatkojalostaa Seelan hienoa tulkintaa ja loimme uuden esityskonseptin. Olemme siitä lähtien keikkailleet yhdessä kulttuuri- ja palvelutaloissa ja teattereissa.   

 

Millaista esityksen musiikki on ja miten esitys laajentaa kirjojen tarinaa? 

Mukana on kaksi uutta sävelteosta, Eeva-Liisa Mannerin runo Jos suru savuaisi ja minun kirjoittamani teksti Katsokaa puita, jotka Kristian Attila on säveltänyt tätä kokonaisuutta varten. Lisäksi kuullaan klassisen musiikin instrumentaali- ja lauluteoksia muun muassa Sibeliukselta, Ravelilta Ja Poulencilta. Musiikki on ajatonta ja rauhoittavaa. Se tarjoaa vastapainoa nykyajan silpulle ja luo keitaita lukemisen väleihin.  

Ajattelen, että esitys on hyvä mahdollisuus kurkistaa teoksiini, vaikka niiden itse lukeminen ei innostaisi. Ja kirjat jo lukeneille se tarjoaa uuden näkökulman tuotantooni. Draamallinen kokonaisuus antaa kaikille voimakkaan, yhdessä jaetun hetken. Kukaanhan ei yleensä lue aikuisille ääneen livenä, mutta siitä syntyy teatterisalissa maaginen, nautittava tunnelma, joka vie mennessään.  

 

Millaisen vastaanoton kantaesitys pääkaupunkiseudulla sai vuonna 2023? 

Saimme palautetta yleisöltä, että esitystämme seuratessa aika katoaa ja tunnelma on mukavan rauhallinen. Sitä kaivataan hektisen, laitteiden täyttämän elämän keskellä. Me kutsummekin yleisön lepäämään hetkeksi kauniin teoksen äärelle.  

 

Vihreä Sali soi Päänäyttämöllämme 17. & 18.5. Liput tästä.