Väliaika-podcast

Tervetuloa kuplivan, teatteria käsittelevän Väliaika-podcastin pariin! Väliaika on Turun Kaupunginteatterin podcast, jota voit kuunnella suosituimmilla podcast-alustoilla. Väliajalla herkutellaan kiinnostavilla teatterikentän ilmiöillä, naureskellaan sattumuksille kulisseissa ja sukelletaan teatterintekijöiden arkeen – ja toki juhlaankin. Ensimmäisissä 25 jaksossa juontajana kuullaan Maria Peltoniemeä, uudempia jaksoja juontaa yleisötyöntekijä Aatu Pyy.

Väliaika-podcast

Podcast syntyi tarpeesta kertoa teatterityöstä ja käsitellä teatterissa esillä olevia teemoja pintaa syvemmältä. Väliaika-podissa on käsitelty esimerkiksi taiteellisten suunnittelijoiden työn sisältöä sekä teemoja kuten klassikoiden modernisointi, striimiesitykset ja representaation merkitys teatterissa.

”Väliajan ensimmäisissä 25 jaksossa kartoitetaan mielenkiintoisesti teatterin töitä ja ilmiöitä. Nyt starttasimme uuden kauden uusilla erikosjaksoilla, jotka liittyvät kauden esitysten teemoihin.” 
AATU PYY

Sosiaalinen media

Seuraa somessa!

Seuraa @valiaikapodi -tiliä Instagramissa, niin saat muistutuksen uusista jaksoista ja voit kysyä lisää puheenaiheista tai ehdottaa uusia!

Ota yhteyttä

Aatu Pyy
Yleisötyötyöntekijä, juontaja

Ota yhteyttä

Maria Peltoniemi
Juontaja jaksoissa 1-25

 

Podcastille tulee jatkoa. Jos haluat antaa palautetta, esittää jaksotoiveita tai kysyä lisää puheenaiheista, ole yhteydessä yleisötyöntekijä Aatuun.

Jaksot

Jakso 29. Solaris (6.10.2023)

Mitkä teemat kiehtoivat erityisesti scifidraaman tekijöitä? Mitä voimme oppia ihmisistä ja muunlajisista? Onko tieteisfantasia hyvä väline käsitellä ihmisen suhdetta luontoon ja maailmaan? Väliajan vieraiksi saapuivat Solariksen ohjaaja Ona Korpiranta, lavastaja Riku Suvitie, sekä eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola.

Jakso 28. Fern Orchestra ja Vedenjakaja (25.8.2023)

Millainen bändi on Fern Orchestra? Millaisista lähtökohdista Vedenjakaja on lähtenyt syntymään? Millaista on keski-ikäinen anarkismi? Vespa Laine ja Markus Heino saapuivat Väliajan vieraaksi kertomaan Vedenjakaja-teoksestaan, tiede- ja taidekollektiivistaan sekä kesäkuulumisistaan. 

Jakso 27. Aurajoen salaisuudet 1 (17.8.2023)
Mistä veden varaan -teos sai innoituksensa? Mistä urbaanilegenda “jokituupparista” sai alkunsa? Haastateltavana Veden varaan -romaanin kirjoittaja Jussi Marttila. Jaksossa keskustellaan kadonneista ihmisistä ja rikoksista.

Jakso 26. Aurajoen salaisuudet 2 (17.8.2023)
Miltä joen pinnan alla näyttää? Millaiset pelastustehtävät ovat kaikkein yleisimpiä? Haastateltavana pitkän linjan sukeltaja Jouko Moisala ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palomestari Riku Koskinen.

Jakso 25. Näyttämötaistelu (24.6.2021)
Miten teatterintekijä päätyy näyttämötaistelemaan? Jakson vieraina ovat näyttämötaistelua opettavat Oula Kitti ja Iiro Heikkilä.

Jakso 24. Äänisuunnittelun salat (17.6.2021)
Mitä kaikkea kuuluukaan äänisuunnittelijan tontille teatterissa? Vieraina ammatista ovat kertomassa äänisuunnittelijat Eero Auvinen ja Iida Hägglund.

Jakso 23. Kesäteatteri (10.6.2021)
Suomi on satojen kesäteatterien maa. Mikä saa meidät ryntäämään kesäteatteriin, satoi tai paistoi? Jakson vieraana ovat kesäteatterifanit Unna Äkäslompolo ja Pilvi Orpana, jotka myös kirjoittavat arvioita näkemistään esityksistä Primadonnat-blogiinsa.

Jakso 22. Hurahtanut katsoja (3.6.2021)
Podcastien, blogien, vlogien ja muiden sometilien ja kanavien määrä kulttuurialalla harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa kasvaa koko ajan ja nykyään on yhä helpompaa perustaa oma kulttuurikanava. Vieraana ovat Kaikki teatterista-podcastin Rosanna Liuski ja Kulttuurikuplia-blogin Päivi Suominen.

Jakso 21. Nukketeatterin lumoissa (27.5.2021)
Stereotypia ja vanhentunut mielikuva nukketeatterista on sukka kädessä lasten edessä heiluva henkilö. Mutta mitä nukketeatteri oikeasti on? Jakson vieraana ovat nukketeatteritaiteilija Heini Maaranen ja nukketeatteritaiteilija Pia Kalenius.

Jakso 20. Mikä ihmeen VOS ja vapaa kenttä? (20.5.2021)
Osa teatterintekijöistä toimii vapaalla kentällä, osa on töissä VOS-teatterissa. Mitä näillä tarkoitetaan? Jakson vieraina ovat ohjaaja-dramaturgi ja Grus Grus Teatterin perustajajäsen Ville Kurki sekä Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Jakso 19. Uutta verta näyttämöllä (13.5.2021)
Nyt puhutaan näyttelijäntyöstä. Mitä nuoret, vastavalmistuneet näyttelijät tuovat mukanaan kentälle? Jakson vieraina ovat näyttelijät Linda Hämäläinen ja Markus Ilkka Uolevi.

Jakso 17. Striimi – hot or not? (25.3.2021)
Korona on räjäyttänyt teatteriesitysten striimauksen kysynnän ja tarjonnan. Yleisö toivoo esityksiä kotisohvillensa ja teatterit pähkäilevät kuumeisesti mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. Jakson vieraina ovat Tampereen teatterinjohtaja Mikko Kanninen ja Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Jakso 16. Miksi musikaali? (18.3.2021)
Toiset eivät voi sietää musikaaleja ja toiset eivät voi saada niistä tarpeekseen. Suomen teatterikentällä kooltaan ja budjetiltaan suurimmat produktiot ovat tällä hetkellä musikaaleja. Jakson vieraina ovat ohjaaja Samuel Harjanne ja näyttelijä Anna Victoria Eriksson.

Jakso 15. Representaation merkitys (11.3.2021)
Teatteriala muuttuu koko ajan tiedostavammaksi ja moninaisemmaksi. Toiminnassa ja työskentelyssä huomioidaan enemmän ja enemmän eri vähemmistöt. Jakson vieraana ovat näyttelijäopiskelija Senna Vodzogbe ja näyttelijä Miiko Toiviainen.

Jakso 14. Dramaturgi – tekstin puolella (23.12.2020)
Kuka on dramaturgi? Mitä hän tekee? Jakson vieraana ovat dramaturgit Heini Junkkaala ja Satu Rasila.

Jakso 13. Vaikeat aiheet teatterissa (17.12.2020)
Teatteritaiteen kautta voi käsitellä vaikeita ja vakavia teemoja kuten syrjintä, yksinäisyys, rasismi tai seksuaalinen väkivalta. Jakson vieraina ovat näytelmäkirjailija-ohjaaja Heini Vahtera ja Juho Mantere. SV: Jaksossa puhutaan mm. raiskauksen ja koulukiusaamisen kokemisesta.

Jakso 12. Klassikoista ja modernisoinneista (10.12.2020)
Näytelmien modernisointi on nyt hyvin suosittua. Klassikko uusin silmin! Näe vanha klassikko tähän päi-vään modernisoituna! Mikä tekee teoksesta näyttämötaiteen klassikon? Jakson vieraina ovat ohjaajat Susanna Airaksinen ja Pasi Lampela.

Jakso 11: Ohjaaminen, osa 2 (3.12.2020)
Jatkoa edeltävälle jaksolle. Miltä taiteellisen vastuun paino tuntuu? Millainen on ohjaajan suhde muihin taiteellisiin suunnittelijoihin ja näyttelijöihin? Vieraina ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren.

Jakso 10. Ohjaaminen, osa 1 (26.11.2020)
Ohjaajan ammatti on monipuolinen ja vastuu tuntuu valtavalta. Millainen on ohjaajan työn kaari teoksen kanssa? Millaista on olla ohjaaja? Jakson vieraina ovat ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren. Jakso on kaksiosainen!

Jakso 9. Teatteria todellisuudesta (19.11.2020)
Osa teattereissa nähtävistä esityksistä perustuu todellisiin tarinoihin, ihmisiin ja paikkoihin. Millaista tällaisia tarinoita on kirjoittaa ja ohjata? Jakson vieraina ovat Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Jakso 8. Ammattina näyttelijä (12.11.2020)
Ammatti, josta moni haaveilee, mutta johon tie saattaa olla pitkä ja kivinen. Millainen ammatti se onkaan todellisuudessa? Jakson vieraina ovat näyttelijät Minna Hämäläinen ja Teemu Aromaa.

Jakso 7. Puvustuksen perusteet (2.7.2020)
Puvustuksen perusteet ja vielä enemmän! Teatteripuvustus on upea taiteenlaji, joka tukee vahvasti näyttelijäntyötä ja rakentaa hahmon habitusta. Jakson vieraina ovat pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ja teatteriompelija Reetta Heinonen.

Jakso 6. Maskin takana (25.6.2020)
Teatterin kampaaja-maskeeraajat ovat uskomattomia moniosaajia, joiden käsittelyn jälkeen näyttelijä ei aina tunnista peilikuvaansa. Jakson vieraina ovat kampaaja-maskeeraajat Jessica Rosenberg ja Minna Pilvinen.

Jakso 5. Tyylilajina komedia (18.6.2020)
Jokaisella meistä on oma huumorintajumme ja odotamme aina komedian viihdyttävän juuri meitä. Miten komedia rakentuu ja mistä huumori syntyy? Jakson vieraina ovat näyttelijät Linda Wiklund ja Miska Kaukonen.

Jakso 4: Näyttämölavastuksen anatomia (11.6.2020)
Teattereissa lavastussuunnittelu on yhdistelmä teknistä taituruutta ja luovaa suunnittelua. Jakson vieraina ovat lavastaja Jani Uljas ja lavastava näyttelijä Peter Ahlqvist.

Jakso 3: Turku teatterikaupunkina (4.6.2020)
Turussa on kymmeniä teattereita ja taidekentän toimijoita, mutta millainen se on teatterikaupunkina? Vieraina Turun ylioppilasteatterin Nuppu Ervasti, Turun Kaupunginteatterin Mikko Kouki ja Linnateatterin Jussi Vahvaselkä.

Jakso 2: Tuntematon ammatti (28.5.2020)
Teattereissa työskentelee kulisseissa iso kirjo ammattilaisia. Millaista on työskennellä näkymättömissä ja pimeässä sivunäyttämöllä? Vieraana tarpeistonhoitaja Katja Santala ja näyttämöjärjestäjä-kuiskaaja Lotta Vartiainen.

Jakso 1: The show must go on (28.5.2020)
Podcastin avausjakso käsittelee teatterin kykyä muuttua tilanteiden mukana ja saada show jatkumaan haastavimpinakin hetkinä. Vieraana palvelusihteeri Tina “Tintti” Koivula ja dramaturgi Satu Rasila.